Prijava

Vaša prijava

Kako zahvaljujući rodama do naknade od 700 kuna?

[]

Jučer je obilježen Dan roda – simbola očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika.

Rode su lijepe i korisne, ljudi ih uglavnom vrlo lako prihvaćaju te one postaju njihovi prvi susjedi, bilo na krovovima kuća i gospodarskih objekata ili na stupovima u dvorištima. Bijela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajolika, zdravog života, tla, vode i čistog okoliša, stoga su briga i očuvanje ove vrste od izuzetno velikog značaja.

U Hrvatskoj gnijezdi između 1100 i 1300 parova od čega gotovo 900 parova u slivnom području rijeke Save.

31.03.2020. Kuče. Gnijezdo bijelih roda. Foto: David Jolić/cityportal.hr

I ove će godine Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode” vlasnicima objekata na kojima se nalaze gnijezda bijelih roda isplatiti naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu. Do sada je isplaćeno preko 600 000 kuna za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom i rode gniježđenjem.

“Ostanak bijele rode uvelike ovisi i o našem načinu života na selu. Sačuvajmo rode, vrlo su korisne! Na ekološki način, besplatno, uništavaju ogroman broj glodavaca.”- poručuju iz JU Zeleni prsten Zagrebačke županije.