Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija nabavila zaštitne maske za sve učenike

[]

U Hotelu International u Zagrebu održan je zajednički sastanak Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s načelnicima svih lokalnih stožera s područja županije te epidemiolozima županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Analizirano je trenutno epidemiološko stanje vezano uz COVID-19 na području Zagrebačke županije te izvršena priprema za provođenje mjera sprečavanja širenja zaraze u nadolazećem razdoblju.  – Prvog dana nove školske godine oko 32 tisuće djece koja pohađaju osnovnu i srednju školu na području Zagrebačke županije na klupama će dočekati po dvije pamučne perive maske. Nabavu oko 70 tisuća zaštitnih maski financira Zagrebačka županija za učenike svih škola, bez obzira da li je osnivač škole Županija ili Grad. – istaknuo je načelnik Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić.

U predstojećem razdoblju izbjegavat će se donošenje horizontalnih mjera koje će se odnositi na cijelu Hrvatsku. – Sukladno uputi Nacionalnog stožera lokalni i županijski stožeri u predstojećem razdoblju imat će vrlo važnu ulogu u smislu predlaganja mjera za svoja područja Nacionalnom stožeru. Zahvaljujući odgovornim građanima, ali i svim snagama civilne zaštite do sada nismo imali niti jedno žarište, a uspjeli smo sačuvati i domove za starije. – rekao je Babić.

epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Sokol

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Sokol rekao je kako i Zagrebačka županija bilježi rast zaraženih. Radi se uglavnom u povratnicima s godišnjih odmora, osobama koje su boravile u susjednim državama te kontaktima oboljelih. Primjetan je trend porasta oboljelih u mlađoj populaciji od 10 do 29 godina. – Do kraja svibnja udio oboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina bio je 3,8 posto, a sada je 6,3 posto. U dobnoj skupini od 20 do 29 godine prije smo imali 11,5 posto, a sada je taj postotak narastao na 29 posto. – pojasnio je Sokol. Inače, danas je točno 6 mjeseci od kada je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 u Zagrebačkoj županiji, a kako je u proteklom razdoblju zabilježen porast zaraze kod ljudi mlađe životne dobi, epidemiolozi apeliraju na mlađu populaciju da se ponašaju odgovorno i pridržavaju mjera u suzbijanju pandemije.