Prijava

Vaša prijava

FOTO Indonezijski gamelan, dude i naštimane flaše zasvirali u Buševcu

[]

Zbog, nama, neobičnog instrumenta za kojeg se 2015. godine zainteresirala, tada studentica Muzičke akademije u Zagrebu, Julija Novosel otputovala je u daleku Indoneziju gdje je dvije godine studirala sviranje gamelana. Zahvljujući njoj, u Zagrebu danas postoji tečaj gamelana, a egzotično glazbalo u subotu su priliku imali čuti i posjetitelji 18. Festivala tradicijskih glazbala.

– Instrumenti na kojima sviramo skupno se zovu gamelan. To je orkestar brončanih udaraljki s otoka Jave. To je javanska tradicija i ovaj orkestar podrazumijeva velik timski rad i svatko ima specifičnu ulogu, pa orkestar funkcionira drugačije nego što smo mi Europljani navikli – objasnila je Julija Novosel, voditeljica Ansambla Gamelana Jamansuara koji djeluje u sklopu Kulturnog centra Veleposlanstva Republike Indonezije u Zagrebu.

Osim ovog ‘neobičnog’ glazbala u Buševcu su nastupili i svirači didgeridooa koji je ovdje donio zvukove Australije i Novog Zelanda, a moglo se čuti i zvukove tambura, violina, duda, gajdi, usne harmonike, ali i staklenih flaša.

26.9.2020. Buševec – Festival tradicijskih glazbala. Foto: Marija Vrbanus/Cityportal.hr

– Kada smo porenuli Festival, cilj nam je bio da potaknemo mlade ljude na sviranje tradicijskih glazbala. Festival se postepeno razvijao i rastao. Kad vidite da ljude to interesira, vuče vas da svake godine dovodite nove grupe. Kako ove godine nismo uspjeli organizirati Festival tradicijskih glazbala onako kako smo željeli, da traje pet dana i ima mnoštvo popratnog sadržaja poput internacionalne kuhinje, sve ćemo to napraviti ponovno slijedeće godine – komentirao je Ivan Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec.

Iako su na 18. Festivalu tradicijskih glazbala u Buševu, dakle, trebale nastupiti grupe iz Meksika, Kostarike i Alžira, a zbog pandemije koronavirusa njihova su gostovanja odgođena, glazbe i egzotičnih instrumenata nije nedostajalo, a priliku za svoj prvi nastup s tradicijskim glazbalima dobili su i 10-ak mladih koji su u Buševcu pohađali trodnevni seminar sviranja tradicijskih glazbala. Vodio ga je Stjepan Večković, profesionalni svirač u LADO-u,.

Galerija fotografija


Mali likovnjaci oduševili u Gradićima