Prijava

Vaša prijava

Črnko reagirao: ‘Suludo je i pomisliti da nekome smeta ovako dobra Gorica…’

[]

Nakon poraza (1-2) u osječkom Gradskom vrtu, prvog poraza Gorice u šestom kolu prvenstva, ostali su itekakvi “repovi”… Sudac Marin Vidulin iz Kanfanara, smatraju ljudi iz kluba, ali i velik broj “forumaša”, komentatora na društvenim mrežama, oštetio je Goricu, izravno utjecao na ishod utakmice i svojim suđenjem otvorio treću epizodu jedne te iste priče.

Bio je ožujak 2019. godine, trener Gorice bio je Sergej Jakirović, kad je naša momčad došla u Gradski vrt. I igrala sjajno, vodila 2-1, a onda primila gol. Strijelac je bio Muzafer Ejupi, a snimka je pokazala da je napadač Osijeka bio u velikom i očitom zaleđu. Koje, naravno, nije bilo i Gorica je ostala bez dva boda. Da nije, na kraju te sezone bila bi ispred Osijeka i zaigrala u Europskoj ligi…

Jesen je iste godine, listopad, a Gorica je opet u Osijeku. I igra sjajno, vodi 1-0, stvara šanse… A onda igrač Osijeka pada u šesnaestercu, Nemanja Ljubisavljević prati ga na fizičkoj distanci od jednoga metra, ali za suca je to penal i – crveni karton! Osijek je, pogađate, preokrenuo i dobio utakmicu 2-1.

Treći čin ove nogometne priče dogodio se u subotu navečer. Gorica ovoga puta nije igrala sjajno, pogotovo ne prema naprijed, nije ni vodila, ali imala je šansu. Kristijan Lovrić zabio je za 1-1 iz prvog pravog udarca u okvir gola, šokirao izvrsne Osječane, i to unatoč tome što je Gorica od 73. minute igrala s igračem manje. Albi Doka dobio je drugi žuti karton za prekršaj koji se nije dogodio, no što sad da se radi… Pa još kod 1-1 domaći stoper Majstorović skače na Younesa Delfija, laktom ga pogađa u vrat, čisto da netko ne može reći da se ne vidi da je faul, sve to događa se na rubu šesnaesterca, ali faula – nema! Provjera je išla naknadno, kad je napad završio, uključio se VAR a zaključak je glasio: prekršaj se dogodio, ali nekoliko centimetara izvan šesnaesterca! A budući da se VAR-om ne može vratiti na slobodan udarac, nego isključivo na jedanaesterac, od svega – ništa. Aut za Goricu.

I sve su ovo, ukratko, razlozi zašto je predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko odlučio reagirati. Učinio je to priopćenjem na klupskim stranicama, a mi ga prenosimo u cjelosti.

“Čestitam NK Osijeku na prikazanoj igri i zasluženoj pobjedi, kao i navijačima domaće momčadi na stvorenoj atmosferi, međutim nisam zadovoljan nekim detaljima u samoj utakmici, a Gorici se takve stvari prečesto ponavljaju. Naime, razočaran sam kriterijem suđenja u utakmici u Osijeku, odnosno procjenama prekršaja i kartona. Smatram kako su takve stvari apsolutno nedopustive, budući da su u ovom slučaju izravno utjecale na ishod utakmice.

Primjerice, Osijeku je drugi prekršaj na utakmici dosuđen tek nakon 50. minute, dok je sa druge strane kriterij bio potpuno različit. Također, nedvojbeno je da prekršaj Albija Doke za drugi žuti karton uopće nije postojao, kao što je nedvojbeno da je postojao prekršaj na Younesu Delfiju na rubu šesnaesterca u sudačkoj nadoknadi, koji nije dosuđen. Isključenje našeg igrača se nije smjelo dogoditi, a time je Gorica drastično oštećena.

Upotreba video tehnologije u nogometu, odnosno VAR-a, ima moju punu potporu i vjerujem da doprinosi boljem suđenju u HNL-a, no isto tako moram naglasiti da se u slučajevima u koje je uključena HNK Gorica koristi vrlo selektivno. Konkretno, u utakmici protiv NK Istre 1961 sporna situacija u šesnaestercu protivnika, kod rezultata 1-1, nije se ni pregledavala?! Usporedite samo kazneni udarac i isključenje Steenvoordena na utakmici sa Istrom, za koje smatram da je ispravno, i prekršaj nad Delfijem u posljednjim minutama kod rezultata 1-1 na rubu kaznenog prostora, u vrlo upitnoj situaciji, koja može imati samo jednu dilemu – prekršaj na rubu kaznenog prostora ili kazneni udarac!

I dalje vjerujem kako ne postoji nikakva urota protiv HNK Gorice, suludim mi se čini i pomisliti da nekome u hrvatskom nogometu može zasmetati uspjeh našega kluba na početku sezone, ali nakon svega više ni u što nisam siguran. Pogreške su uvijek moguće, griješe i igrači, i treneri, i svi mi koji vodimo klubove, pa tako pogreške rade i suci, no stvara se dojam kako neke stvari definitivno nisu slučajne. I dalje sam uvjerenja da nam se kartoni dijele već u svlačionici, odnosno kako za nas i dalje ne vrijede isti kriteriji kao za naše protivnike.

U nadi da se slične situacije više neće ponavljati, da više nećemo imati razloga za reakcije ovakvoga tipa, okrećemo se novim izazovima. HNK Gorica ima svoj put, svoj način rada i funkcioniranja, i od toga nećemo odstupati ni za milimetar.

Ponavljam još jednom, Osijek je bio bolji i zasluženo je pobijedio, njihovoj pobjedi ne vidim zamjerki, ali imali smo priliku i bili smo dobar protivnik, koji može napraviti i nešto više od časnog poraza, ali u tome su nas zaustavile neke odluke koje su u najmanju ruku diskutabilne.”

U subotu od 19.05 sati, inače, na Gradski stadion dolazi Hajduk. Ulaznice su u pretprodaji, sprema se spektakl…


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike