Prijava

Vaša prijava

MOST apelira na oporbu: Pomozite nam pokrenuti tematsku sjednicu o situaciji u Velikoj Gorici

[]

Vijećnici MOST-a nezavisnih lista u Gradskom vijeću Grada Velike Gorice u petak su održali konferenciju za medije kako bi podsjetili da se bliži rok za dostavu odgovora na pitanja koja su postavili na prošloj sjednici Gradskog vijeća, 2. listopada. Tada su tražili od Grada da im pismeno dostave popis svih gradskih projekata na kojima je radila tvrtka Elektrocenter Petek, upletena u aferu Janaf. No, do danas, kažu, odgovor nisu dobili, a rok je 2. studenog.

Osim toga, nezavisni vijećnik u klubu MOST-a Alan Šembera i koordinator MOST-a VG Damir Slojšek zatražili su potporu svih stranaka koje participiraju u radu Gradskog vijeća potporu kako bi pokrenuli tematsku sjednicu na temu aktualne političke situacije u Velikoj Gorici. Za to im treba trećina glasova svih vijećnika, kojih je u Gradskom vijeću ukupno 31.

– Vidimo da HDZ i stranka Bandić Milan 365 ne žele razgovarati o toj temi. Prvenstveno se ovaj apel odnosi na SDP. Želimo skupiti dovoljno potpisa za tematsku sjednicu “Politička i ekonomska situacija u Gradu Velikoj Gorici” da stvarno doznamo tko vodi grad – kazao je gradski vijećnik Slojšek te podsjetio kako su preko svog stranačkog kolege i zastupnika u Saboru Nikole Grmoje tražili da Sabor promijeni odredbu kojom je dozvoljeno da jedna osoba bude član skupštine javnog trgovačkog društva, kao što je to slučaj u Velikoj Gorici.

23.10.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Imamo trenutno situaciju s COVID-om. U ožujku su se svi izmjenjivali na pressicama gradskog Stožera, a sada se nitko ne javlja. Ne znamo hoće li Grad opet pomoći tvrtkama, da li gospodin Ačkar komunicira s ravnateljicom Osnovne škole Eugena Kumičića gdje imamo jako puno zaraženih i cijeli odjel je u online nastavi. Dolazi li taj gospodin uopće u Veliku Goricu. Nitko ga nije vidio. Trebao bi pomoći u školi i dati podršku uznemirenim roditeljima i ravnateljici. S druge strane, kao voditelj kriznog stožera, građanima bi se trebao obratiti Kolarec – dodao je Damir Slojšek.

Šembera i Slojšek ponovno su upozorili i na probleme u kojima se našao projekt Aglomeracija Velike Gorice te predložili da se u pomoć pozove i Vlada RH, kako Gorica ne bi morala plaćati penale.

– Dogovoreno je s trenutno odsutnim gradonačelnikom da, kada se rade prokopi po cestama zbog Aglomeracije, kada se budu dovršavale te ceste da se ne asfaltira samo tri metra koliko je dozvoljeno projektom, nego u punoj širini. Da se dobije sređeni kolnik u širini pet ili šesti metara i to je odlično, to je pametna odluka. Međutim, dodatni dio nije u projektu Aglomeracije i mora ga platiti direktno Grad. Izvođači su krenuli asfaltirati, a grad ne isplaćuje tu razliku za asfaltiranje ceste. Zašto? Možda v.d. gradonačelnik nema ugovore, nema novaca ili ti novci nisu u proračunu…? A mi nemamo rebalansa proračuna – objasnio je Šembera i pozvao Kolarca i novog direktora VG Vodoopskrbe Krunoslava Višić da pokažu da upravljaju situacijom.

23.10.2020. Velika Gorica – Konferencija za medije MOST-a NL. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

– Tražimo osnivanje stručnog nadzornog tijela koje će kontrolirati situaciju izvođenja poslova na projektu Aglomeracija. Preveliki su novci u pitanju i prevelik je rizik za grad. Sve stoji na ljudima koji nisu birani glasovima ljudi, izabrani su ad hoc i to je prevelika opasnost za sve nas da to bude njima prepušteno. Najbolje da to bude ekipa Gradskog vijeća koja strukom može razumjeti što se tamo radi i da prati kako ide – dodao je Šembera i ponovio kako je i dalje nejasno što se događa s gradskim proračunom te ne razumije zašto vladajući ne naprave rebalans proračuna.

Prema svemu sudeći, ističe Šembera, zaključak je kako je grad u teškoj financijskoj situaciji.

– Manjak gradskog proračuna je i za mene kao gradskog vijećnika potpuna enigma. Gospodin Kolarec mora dokazati da vlada gradivom upravo na financijskom dijelu. On mora stati i preuzeti odgovornost te pred građanima i gradskim vijećnicima reći kakva je financijska situacija i kome ide koliko manje zbog manjka prihoda u gradski proračun. Na kraju, mora reći kako će financirati sve ovo što sam spomenuo ranije jer on, pravno gledano, bez rebalansa ne može plaćati ove dobavljače iz Aglomeracije – kaže Šembera.

Na kraju konferencije Damir Slojšek je kazao i kako MOST radi na tome da proširi svoj klub u Gradskom vijeću, no još ne želi otkriti tko su ti vijećnici koji bi eventualno prešli u MOST. Sve će se, kaže, saznati vrlo brzo.