Prijava

Vaša prijava

Tko će biti novi gradonačelnik: Traži se deseto lice na čelu Velike Gorice!

[]

S obzirom na sve što se događalo proteklih tjedana u političkom životu našega grada, kao potpuno logičan nameće se zaključak da će Velika Gorica u razdoblju pred nama dobiti svog desetoga gradonačelnika. Status grada imamo od 1995. godine, kad je na čelo Velike Gorice došao danas pokojni Josip Bobesić, a u proljeće 2021. godine s vlasti će, prilično je sigurno, otići Dražen Barišić, gradonačelnik koji je na toj funkciji rekordnih 12 godina.

Ne računamo li dvojicu Vladinih povjerenika, Nevena Karasa i Rudolfa Vujevića, između prvog i posljednjega gradonačelnika smjestila su se još sedmorica, odreda muškarci, svatko sa svojom pričom, s dužim ili kraćim mandatom, a Tonino Picula zapamćen je kao jedini koji je dvaput izabran na tu funkciju – prvo 2005., a onda opet 2006. godine. Ukratko, traži se gradonačelnik broj 10! I novo lice na mjestu prvoga čovjeka šestoga grada u Hrvatskoj, budući da je iz raznoraznih okolnosti ili nemoguće ili vrlo, vrlo malo vjerojatno da se kandidira i netko od onih koji su na toj funkciji već bili…

Međutim, zainteresiranih neće nedostajati. Baš naprotiv… Situacija u kojoj se Velika Gorica našla, ali i sve ono što se veže uz našu sredinu, čini mjesto gradonačelnika iznimno atraktivnim i zanimljivim baš svima. Točnije, baš svim političkim strankama, koje su požurile smisliti strategiju kako iskoristiti trenutak i pronaći kandidata koji bi mogao sjesti u fotelju gradonačelnika grada čiji je proračun za ovu godinu premašio pola milijardi kuna.

Najveći broj pobjeda na lokalnim izborima u Velikoj Gorici u ova je dva i pol desetljeća odnio HDZ i njegovi kandidati, uključujući i posljednjih troje izbora za gradonačelnika i Gradsko vijeće. I da su okolnosti uobičajne, da nije “puknula” afera Janaf, i ovoga bi puta sasvim sigurno najmanji koeficijent bio na pobjedu HDZ-ova kandidata, bez obzira na njegovo ime i prezime. Pomagala je u tome svih ovih godina i često nedovoljno aktivna i pomalo inertna oporba, a sve skupa dovelo je do toga da mnogi Veliku Goricu nazivaju i “utvrdom HDZ-a”.

Što to priprema gorički MOST?

Okolnosti su ovoga puta, međutim, malo drukčije. Svjesni da je ovo jako dobar trenutak za preokrenuti stvari, oporbeni čelnici pohitali su u Veliku Goricu u prvu “izvidnicu”. Zato i ne treba previše čuditi što je Peđa Grbin, novi predsjednik SDP-a, u jednom od prvih akcija nakon svoga izbora došao upravo ovdje, u Veliku Goricu, zato ne treba čuditi ni što se po gradu često “mota” Nikola Grmoja, jedan od vodećih ljudi MOST-a, zadovoljan načinom na koji funkcionira gradska organizacija njihove stranke. U vrhu goričkog MOST-a su tajnoviti, ali jasno je da plan već postoji.

– Pripremamo nešto veliko! – jedino je što se može doznati u neformalnim razgovorima s “mostovcima”.

Što to točno znači, o kojem se kandidatu radi, pokazat će vrijeme, ali tu treba reći kako je koordinator županijske organizacije MOST-a postao Velikogoričanin Ivan Bekavac, kako je koordinator MOST-a za Veliku Goricu Damir Slojšek, ali prilično je izvjesno kako postoji i treća, možda i četvrta opcija, kao i da nije nemoguće da kandidat bude i netko “iz uvoza”, netko od jakih imena s nacionalne razine…

Šimunić kao kandidat SDP-a?

Ime svoga kandidata zasad ne znaju ni u SDP-u, ali jedno ipak znaju.

– Kao najjača oporbena stranka u gradu sigurno je jedino da ćemo imati svoga kandidata. Tko će to biti odlučit ćemo u sljedećih mjesec dana – došapnuli su iz SDP-a.

Izbore 2009. od Barišića je izgubio Tonino Picula, četiri godine poslije Vesna Fabijančić Križanić, a 2017. mladi Aleksandar Horvat. Ovoga puta, čini se, odlučit će se za iskustvo umjesto mladosti.

Jer, kako se može doznati, najizgledniji SDP-ov kandidat je Damir Šimunić, potpredsjednik stranke i Gradskog vijeća, iskusan lokalni političar s vrlo lijepom poslovnom karijerom, hrvatski branitelj, ljevičar s izraženom domoljubnom crtom… Predsjednik stranke Ozren Robić nije izgledan kandidat, drugi potpredsjednik Zoran Ostović još manje, pa Šimunić definitivno postaje favorit u toj priči.

Ačkar kao HDZ-ovo rješenje?

A opet, s obzirom na iskustvo, čini se kako će na samim izborima favorit biti kandidat tradicionalno najjače stranke. HDZ do kraja godine čekaju stranački izbori na lokalnim razinama, pa tako i u Velikoj Gorici, nakon čega će se donositi odluke o kandidatu za gradonačelnika.

Prema dostupnim informacijama, velike su šanse da će predsjednik goričkog HDZ-a i dalje biti Krešimir Ačkar, saborski zastupnik koji je samim time i najizglednija opcija za gradonačelničku utrku. Uostalom, broj preferencijalnih glasova koje je Ačkar dobio na posljednjim izborima govore kako bi za HDZ ta opcija bila i najlogičnija.

Tu su i ostale stranke, kao i pojedinci koji računaju na šansu u ovom specifičnom trenutku, pa se očekuju se i nezavisne liste, koje su ovdje znale dobro prolaziti. Službenih najava zasad nema, no kuloarske priče kažu da su u pripremi najmanje dvije vrlo ambiciozne liste, za koje također u ovom trenutku nije poznato tko će ih nositi…

Sve u svemu, gomila upitnika i puno neizvjesnosti, ali nema sumnje da nas čeka zanimljiva izborna utrka. U kojoj će svi vjerovati da je ovo idealna šansa baš za njega.

SVI GRADONAČELNICI VELIKE GORICE

Velika Gorica administrativno se odvojila od Grada Zagreba 20. rujna 1995. godine. Čast da bude prvi gradonačenik pripala je Josipu Bobesiću, koji je započeo niz u kojem je dosad sudjelovalo devet ljudi. Imali smo i dva povjerenika Vlade, Nevena Karasa 2000. i Rudolaf Vujević 2005. godine, a evo i cijele liste velikogoričkih gradonačelnika u ovih 25 godina…

JOSIP BOBESIĆ (1995. – 1997.)
Član HSS-a vodio je grad u prve dvije nepune godine, nakon čega je smijenjen od vlastite stranke.
ZORAN PIŠL (1997.)
Na čelu Velike Gorice na samo nekoliko mjeseci zamijenio ga je tadašnji član HSLS-a.
MILAN KRILIĆ (1997. – 1999.)
Prvi HDZ-ov gradonačelnik izdržao je nepune dvije godine, dok ga nije smijenio upravo vrh HDZ-a.
JOSIP STEPANIĆ (1999. – 2000.)
I drugi HDZ-ov gradonačelnik izgubio je potrebnih 13 ruku u vijeću, što je dovelo do smjene.
ZVONIMIR ŠIMIČIĆ (2000. – 2001.)
Do redovnih izbora Grad je zatim vodio prvi gradonačelnik iz redova SDP-a.
IVAN ŠUKER (2001. – 2003.)
S čela grada otišao je kad je postao ministar financija.
FRANJO SEVER (2003. – 2005.)
Odradio mandat do kraja umjesto Šukera.
TONINO PICULA (2005., 2006. – 2009.)
Dobio izbore 2005., a zatim i ponovljene godinu poslije, pa odradio mandat do kraja.
DRAŽEN BARIŠIĆ (2009. – ?)
Ušao u politiku 2009., godine postao i ostao gradonačelnik…