Prijava

Vaša prijava

Gorički odgojitelji i učitelji krenuli u akciju pomoći djeci

[]

Maja Trupčević, odgojiteljica u goričkom dječjem vrtiću, došla je na ideju kako pomoći djeci s potresom pogođenih područja Petrinje, Gline i Siska, ali i s goričkog područja. Svjesna situacije u kojoj su se zbog razornog potresa našla brojna djeca, okupila je i druge kolege koji žele pomoći te su osmislili lijepu akciju. Ideja je da učitelji i odgojitelji obiđu prihvatilišta u kojima su djeca koja su ostala bez svojih domova. Tamo bi s njima provodili aktivnosti koje bi djeci skrenule misli s problema s kojima su suočeni. Svoje znanje i iskustvo stečeno na poslu žele tako iskoristiti kako bi ublažili osjećaj nesigurnosti koje djeca u ovoj teškoj situaciji osjećaju.

– To je zapravo jednostavna ideja budući da radim u vrtiću i znam kako su djeca u našim goričkim dječjim vrtićima preživjela taj strašan potres, a nismo imali ni štete i svi smo živi i zdravi. Znamo kako se u ovim trenucima roditelji bore za egzistencijalna pitanja, pogotovo na područjima gdje su ljudi ostali bez kuća. Vjerujemo da im je jako teško pred djecom sakriti emocije i sve što proživljavaju.  A djeca sve to projiciraju i, ako se ne brinu o potresu, brinu se za svoje roditelje. Vide da su tužni i da često plaču – objasnila je Trupčević.

Uz psihološku pomoć stručnjaka koji su već izašli na teren, podrška djeci tako bi stigla i od odgajatelja i učitelja. Plan je da u timovima od tri ili četiri osobe odlaze na stradala područja. I tako nekoliko puta tjedno.

– Mi svakodnevno radimo s djecom, a često su to djeca koja prolaze stres uslijed razvoda roditelja ili zbog nasilja u obitelji. Posao nas je naučio s time se nositi. Želja nam je da dođemo kao osobe koje imaju osmijeh na licu, imaju dobru volju i žele im pružiti aktivnosti u kojima bi se opustili i zaboravili na slike koje su im ovih dana urezane u pamćenje – kazala je Maja Trupčević i dodala kako je plan da te aktivnosti traju dok god ima djece smještene u prihvatilištima.

Informacije o lokacijama na kojima su potrebni, kaže Maja,  dobit će iz Crvenog križa. Pomoć planiraju pružiti i djeci s goričkog područja, a s gradskim Stožerom civilne zaštite već su dogovorili posjete djeci smještenima u goričkim hotelima. Kako bi njihova akcija bila što uspješnija, pozivaju i druge da im pomognu.

– Svaka pomoć nam je dobrodošla. Iz naših vrtića ćemo dobiti raznorazne materijale, ali trebat ćemo i pomoć u materijalima za rad s djecom. Koliko smo čule, djeca u prihvatilištima nemaju drvenih bojica, papira, tempera i vodenih boja, kao ni igračaka. Te stvari bi mogli tamo trajno ostaviti da oni imaju i kad nas nema – pozvala je Trupčević i kazala kako ju svi koji žele pomoći mogu kontaktirati putem njezinog Facebook profila, ali i telefonom.