Prijava

Vaša prijava

Načelnik Općine Pokupsko Škrinjarić: Evo kako smo utrošili 3.65 milijuna kuna pomoći za sanaciju šteta od potresa

[]

Na današnje izjave nezavisnih vijećnika Općine Pokupsko reagirao je načelnik te općine Božidar Škrinjarić te objasnio kako se troše sredstva, odnosno 3.650.000 kuna iz državnog proračuna, koje je Općina Pokupsko dobila za sanaciju šteta od potresa. Odbacio je i optužbe vijećnika kako se ovaj novac koristio, među ostalim, i za nasipavanje privatnih dvorišta.

– Očekivanja Kluba nezavisnih vijećnika da će cjelokupni iznos tih sredstava biti namjenjen isključivo stanovnicima za sanaciju šteta na svojim građevinama nisu realna. Naime, u trenutku potresa nekoliko desetaka kućanstava ostalo je bez prostora za stanovanje. Odmah po uplati sredstava pomoći Općina Pokupsko je krenula u zbrinjavanje tih ljudi – kazao je Škrinjarić te naveo kako je za postavljanje svakog pojedinog mobilnog objekta bilo potrebno pripremiti podlogu, premjestiti ili postaviti novi priključak za opskrbu električnom energijom i izgraditi instalacije, osigurati vodoopskrbu i odvodnju, opremiti objekte grijalicama te drugom nužnom opremom, a na te radove Općina je utrošila oko 270 tisuća kuna.

– Drugi dan nakon potresa počela je sanacija i uklanjanje oštećenih dimnjaka i krovova.Za tu namjenu je utrošeno 155.000 kuna. Nije li pokrivanjem tih troškova pružena pomoć najugroženijim stanovnicima naše općine? Ostavljamo na prosudbu Vama bi li opravdanije bilo da je ta sredstva Općina ostavila za sanaciju gospodarskih objekata? – kazao je načelnik Škrinjarić te se u nastavku očitovanja osvrnuo i na troškove o kojima su jutros govorili nezavisni vijećnici.

– Od pomoći je za sanaciju nerazvrstanih cesta namjenjeno 130.000 kuna, za sanaciju javne rasvjete 211.827 kuna, a za sanaciju javnih objekata 219.173 kuna. Znači ukupno je 561.000 kuna ostavljena za sanaciju ostalih šteta od potresa, a za potrebe građana namjenjena su 3.089.000 kuna sredstava iz pomoći – kazao je načelnik Škrinjarić.

U nastavku se načelnik Općine Pokupsko osvrnuo i na navode nezavisnih vijećnika o nepovoljnom položaju onih stanovnika koji nemaju mogućnost priključiti se na javnu vodoopskrbnu mrežu te koji su sami sanirali svoje bunare ili izvore vode.

Općini Pokupsko obratio se veliki broj stanovnika sa zamolbom da im se omogući priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu. Odlukom Općinskog vijeća predviđeno je da se zamolba uvaži svakome tko ima prijavljeno stalno prebivalište na području općine i gdje postoji javna vodoopskrbna mreža. Navodi gospođe Popovčić da su diskriminirani stanovnici koji nemaju mogućnost priključka, a sami su sanirali svoje bunare ili izvore pitke vode također nisu točni. Sanacije vodovodnih instalacija, što uključuje i izvor opskrbe, prihvatljiv je trošak za refundaciju. Zanimljivo je da gospođa Popovčić, koja je toliko analizirala prijedlog Odluke to nije primjetila. Također Općina nije mogla pristupiti saniranju bunara na drugi način zbog izričite zabrane Stožera civilne zaštite RH za ulazak u bunare na potresom pogođenom području. Ne treba objašnjavati iz kojih razloga je to trenutno opasno po život te je takav ulazak isključivo na vlastitu odgovornost – oštro je rekao Božidar Škrinjarić.

– I na kraju gospođa Popovčić naglašava kako je refendacija troškova za sanaciju šteta od potresa moguća jedino dostavom plaćenog računa uz zahtjev, a nije usvojen prijedlog Kluba nezavisnih vijećnika, kojim predlažu plaćanje po predračunu i ponudi. Takvo plaćanje, prema uputi predstavnika Ministarstva financija, nije u skladu s proračunskim načelima jer ponuda i predračun nisu dokaz da su sredstva stvarno utrošena te bi u tom slučaju sredstva bila nenamjenski utrošena. Općinska tijela u svome radu moraju se voditi prvenstveno propisima koji, nažalost, nisu uvijek u skladu sa željama – zaključio je Škrinjarić i objasnio kako su sredstva pomoći namijenjena žurnoj sanaciji, a ne cjelovitoj obnovi stambenih i drugih objekata.

– Kako bi se pomoglo što većem broju stanovnika uvedeno je ograničenje u iznosu od 10.000 kuna. Za cjelovitu obnovu biti će potrebna daleko veća novčana sredstva i pomoć za takvu obnovu osigurana je svim oštećenima Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. Već sutra, 12. ožujka u Općinu Pokupsko dolaze dva mobilna tima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će zaprimati zahtjeve naših građana za pomoć iz državnog proračuna za obnovu domova, odnosno rušenje i izgradnju zamjenskih – za kraj je kazao Škrinjarić.