Prijava

Vaša prijava

Jurjevski dani u Turopolju


jurjevo
Osim svete Lucije, Turopoljci su s posebnim štovanjem i brojnim običajima slavili i dan sv. Jurja, odnosno Jurjevo, kao praznik proljeća i početak gospodarske godine. Uoči Jurjeva, Turopoljci su palili krijes i obilježavali blagdan različitim pučkim običajim.

Na samo Jurjevo, 23.4. u Mičevcu bit će uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak u izvedbi KUD-a Mičevec. U petak 24. travnja na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević bit će uprizoreno pet scenskih slika jurjevskih običaja, a koje prikazuju po jedan važan događaj za ovaj blagdan. U prikazu Jurjeva pomoći će i članovi OSS Seljačka sloga iz Buševca te KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice.

Dan kasnije, u subotu 25. travnja u Parku dr. Franje Tuđmana, održat će se Turopoljski festival folklora na kojem će se kroz ugodno druženje i nastupe okupiti mnogobrojna domaća i gostujuća folklorna društva iz Hrvatske i inozemstva. U sklopu festivala, dječje skupine kulturno-umjetničkih društava izvest će uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak, a sve s ciljem kako bi spojili suvremen način života s tradicijom.

Kod Starog grada Lukavca, u nedjelju, 26. travnja, Plemenita opčina turopoljska tradicionalno priprema veliko jurjevsko događanje. U sklopu proslave Jurjeva od 15h možete uživati u kulturno-umjetničkom programu folklornih društava i upoznati jurjevske običaje na Turopoljskom gruntu. Na prigodnom sajmu moći ćete kupiti rukotvorine i suvenire, ali i naučiti izrađivati tradicionalne predmete. Za najmlađe je posebno rezerviran cijeli kaštel, a moći će se uključiti u dječje radionice, pričaonice ili izviđački kamp. Večernji program započinje paljenjem velikog jurjevskog krijesa u 20h, a nastavlja se uz nastup glazbene grupe Pirati.

PROGRAM JURJEVSKIH DANA U TUROPOLJU

Srijeda, 22. travnja
19.30h Park dr. Franje Tuđmana (jurjevski napjevi u izvedbi FA Turopolje) 19.30h D. Lomnica (nastup KUD-a Nova Zora i KUD-a Orač iz Male Mlake)
20.00h Jurjevo u Mraclinu

Četvrtak, 23. travnja
19.00h Prikaz jurjevskih običaja u Mičevcu prema zapisima Višnje Huzjak u izvedbi KUD Mičevec
19.00h Jurjevo u Velikoj Mlaki

Petak, 24. travnja
16.00h Jurjevske spelancije na turopoljskom gruntu obitelji Dianežević
19.00h Jurjevo u Gradićima uz koncert i paljenje krijesa

Subota, 25. travnja
17.00h Turopoljski festival folklora, Park dr. Franje Tuđmana

Nastupaju članice Zajednice kulturno-umjetničkih udruga grada Velike Gorice te gosti festivala iz Hrvatske (KUD Remetinec iz Varaždina, KUD „Ogranak seljačke sloge“ Posavski bregi, KUD Mladost iz Odre, Pjevačko društvo „Turopoljke“ iz Hrašća, KUD Veleševec) i inozemstva KUD Rudine iz Livna (Bosna i Hercegovina), „Preloški muzikanti“ iz Preloga (Slovenija), KŠD Predgrad (Slovenija), FA „Oteks Folk“ iz Ohrida (Makedonija), KUD „Sloga“ iz Đenovića (Crna Gora), DFS Štvorlistok (Slovačka)

18.45h Uprizorenje jurjevskih običaja prema zapisima Višnje Huzjak, paljenje krijesa, Park dr. Franje Tuđmana
19.15h Nastavak programa Turopoljskog festival folklora

19.00h Jurjevo u Kurilovcu, paljenje krijesa

Nedjelja, 26. travnja
Od12h Jurjevo u Starom gradu Lukavcu

15.00h -19.30h Kulturno-umjetnički program, prikaz jurjevskih običaja
(Turopoljski grunt uz domaće životinje, dječje radionice i pričaonice, kočije, povijesne postrojbe, sajam, koncert grupe Pirati)
17.00h Svečano otvorenje, smotra povijesnih vojnih postrojbi
20.00h Paljenje krijesa
Od 20.30h Glazbeni program, nastup grupe „Pirati“