Prijava

Vaša prijava

Tjedan održive energije: Goricu čeka obnova toplinskog sustava


grijanje21
U sklopu EU Tjedna održive energije, u subotu je, u vijećnici Učilišta održana konferencija “Velika Gorica – Grad održive energije” na kojoj se predstavilo više izlagača.

Konferencija je dio programa EU tjedna održive energije, a Velika Gorica priključila se obilježavanju. Izlagači su, između ostalog, predstavili okvire politike energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a bilo je riječi i o prošlim i budućim projektima energetske učinkovitosti u Velikoj Gorici.

- Do sada smo ugovorili izradu plana energetske učinkovitosti grada Velike Gorice za razdoblje od 2015. do 2017. i godišnjeg plana za 2016. godinu. U zadnjih nekoliko godina pokrenuli smo dosta projekata, neke smo već i završili i izrealizirali, neki su još u projektu, a neki su tek u planu. u svakom slučaju ima ih dosta. Na primjer, tu je energetsko certificiranje stambenih zgrada, javna rasvjeta, razdjelnici topline, električna vozila – rekao je Marko Ružić nadodavši kako je sve započelo 2012. godine.

Ulaganje u energetsku obnovu iznimno je važno jer se na taj način smanjuje potrošnja energije. Grad Velika Gorica je najveći grad u Zagrebačkoj županiji te šesti po redu grad u Republici Hrvatskoj. Kao takav, grad Velika Gorica zanimljiv je za razvoj toplinskog sustava te predstavlja veliki potencijal po tom pitanju.

- Središnji dio grada je izgrađen uglavnom 70 ih i 80 ih godina prošlog stoljeća i u većini se radi o objektima kolektivnog stanovanja. U vrijeme kada su te zgrade građene, grijanje objekata je riješeno putem područnih kotlovnica pomoću kojih su se objekti opskrbljivali toplinskom energijom. Razlog je bila jednostavnost i povoljna cijena energije. HEP toplinarstvo upravlja četrnaest kotlovnica koje se po podjeli mogu svrstati u centralni, samostalni i zajednički toplinski sustav – rekao je Mario Marjanović iz HEP Toplinarstva koji je predstavio planove HEP-a za razvoj i unaprjeđivanje toplinskog sustava u Velikoj Gorici.

Velikogoričane najviše muči visoka cijena grijanja, a jedan od razloga, kako napominje Marjanović, je gorivo koje se koristi u kotlovnicama.

- Dvanaest kotlovnica koristi ekstra lako lož ulje dok se u dvije kotlovnice koristi zemni plin. Sve ovo dovodi do visoke cijene toplinske energije za krajnjeg korisnika – objasnio je.

Cilj obnove toplinskih sustava je stvaranje jedinstvenog toplinskog sustava koji bi uključivao suvremene tehnologije koje bi dovele do povećanja energetske učinkovitosti sustava, implementacija novih izvora što je svakako jedan od bitnih trendova.

- Niži troškovi proizvodnje toplinske energije za nas kao distributere što će se u konačnici reflektirati i na krajnje korisnike te smanjenje emisije štetnih plinova. Idealno rješenje za Veliku Goricu je jedan centralni toplinski sustav. Prednosti takvog sustava je veća energetska učinkovitost, proizvodnja energije na jednom mjestu, viši stupanj sigurnosti, smanjenje emisija štetnih plinova, visoka pouzdanost opskrbe krajnjih korisnika – objasnio je Marjanović.

Rješenja za sustav grijanja u Velikoj Gorici su izgradnja centralnog toplinskog sustava energane i distribucijske mreže do svih potrošača, ukidanje svih ostalih kotlovnica, korištenje visokoučinskih kotlova, te povećanje energetske učinkovitosti, korištenje obnovljivih izvora energije i izgradnja sustava za optimizaciju i daljinsko upravljanje sustava.

Uz konferenciju, posjetitelji su imali priliku vidjeti solarni automobil učenika Srednje strukovne škole, električni bicikl i romobil te dva električna automobila VG čistoće.

VG Danas