Prijava

Vaša prijava

Petrovina: Dan mjesta proslavili uz molitvu, pjesmu i ples


petrovina1
Iako nosi ime svetog Petra, Petrovina Turopoljska svoj dan obilježava na spomendan arkanđela Mihaela čije ime nosi župna crkva posvećena 2002. godine. Tim povodom jučer su se mještani, ali i brojni žitelji susjednih naselja okupili u Petrovini da proslave svog zaštitnika i Dan mjesta.

Obilježavanje dana Petrovine počelo je sa sjećanjem na branitelje iz ovog mjesta koji su poginuli u Domovinskom ratu. Kod spomen ploče Borisu Crnkoviću i Zvonku Romariću na Društvenom domu zapaljene su svijeće i položeno cvijeće u znak počasti na žrtvu koju su dali.

Potom je u crkvi Svetog Mihaela Arkađela održana sveta misa koju je predvodio župnik vlč. Ivan Torbar zajedno s trajnim đakonom Đurom Matićem. Tijekom propovjedi vlč. Torbar podsjetio je mještane da su zasigurno i sami opraštali puno toga drugima tijekom života, pa nije upitno koliko je veći oprost koji dobivamo od Boga obratimo li mu se na našem putu. Dodao je i neka svima na putu vjere korz ovaj život budu zagovornici sveti arkanđeli, posebno Mihael koji je zaštitnik mjesta.

Nakon svete mise mještani su se preselili do igrališta u Petrovini gdje ih je dočekao i pozdravio vršitelj dužnosti predsjednika Mjesnog odbora Petrovina Pero Filipović. Zabavni program krenuo je nakon kratkog govora, a članovi KUD-a Gradići na samom početku otpjevali su hrvatsku himnu. Oni najmlađi članovi KUD-a Gradići zaplesali su pred publikom unatoč laganoj kiši koja je počela sipiti, no nije mogla omesti dobro uhodane male folkloraše. Nešto kasnije pridružili su im se i članovi gostujućeg KUD-a Rodna gruda iz Dugog sela koji su zasvirali na dvojnicama, šargiji i violini te zaplesali plesove Bosanske Posavine.

VG Danas

petrovina2