Prijava

Vaša prijava

Vukovar – grad Heroj kroz vremeplov života


vukovar
Jučerašnjom tribinom «Vukovar grad Heroj kroz vremeplov života» u OŠ Jurja Habdelića započeo je Tjedan sjećanja na Vukovar. Ovom tribinom mladima Velike Gorice predstavili su se heroji rata, branitelji, Vukovarci Vedran Rajačić, Miljenko Miljeković i Zagrebčan Damir Jašarević koji su stali u obranu Vukovara i cijele Hrvatske.

Moderator tribine i predsjednik Udruge VG student, Mario Dilberović na samom je početku mlade Velikogoričane upoznao s poviješću Vukovara, a osim branitelja u posjet Velikoj Gorici došli su i učenici OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Gosti susreta prikazali su život u Vukovaru prije rata, ali i onu tamnu i onu najgoru stranu rata kroz koju su prošli.

-Kada se zaoštrio taj pakleni rat, potonule su nam lađe, promijenili su nam se životi od kojih se masa nas, ja sedamnaest godina, našla u tom ratu koji nam je nažalost, ostavio nekakve traume, konkretno rat mi je promijenio cijeli smisao mog postojanja- rekao je Vedran Rajačić.

Osnovnoškolcima su se ovom tribinom željela približiti ratna stradanja i događaji u Vukovaru i željelo im se prikazati kako su ljudi koji su preživjeli ta stradanja stvarni.

-Logor je učinio svoje, logor nas je slomio i psihički i fizički, ali nije nam dušu slomio- napominje Miljenko Miljković nadodavši kako je i poslije toliko godina teško govoriti o Vukovaru.

Trbinu su upotpunili učenici OŠ Jurja Habdelića koji su recitirali tekstove Siniše Glavaševića i Vukovarca i Velikogoričana Renea Matoušeka kojem će u srijedu, 13. studenog s početkom u 18. sati, u knjižnici Galženici biti posvećena književna večer.

Izvor: VG Danas