Prijava

Vaša prijava

Novo prometno rješenje: Kružni tokovi u središtu Velike Gorice


promet
Prometnom studijom Grada Velike Gorice i UPU-om naselja Velika Gorica, predviđeno je u Zagrebačkoj ulici i Trgu kralja Tomislava postupno uvođenje pješačke zone s tim da je trenutno realizirana zona 40 km/h, a što implicira i promjenu režima prometovanja na dijelu Matice hrvatske i Trgu kralja Petra Krešimira IV.

Naime, nakon puštanja u promet sjeverne obilaznice, te uvođenja zone 40 km/h u Zagrebačkoj ulici (do Ulice Slavka Kolara) uz buduću značajnu redukciju prometa Zagrebačkom ulicom, nameće se logična potreba prenamjene Ulice Matice hrvatske (od Ulice Slavka Kolara) uključujući i Trg kralja Petra Krešimira IV u tipičnu gradsku prometnicu s dvosmjernim prometom.
Shodno tome planirana je izrada Projekta buduće regulacije prometa na Trgu kralja Petra Krešimira IV i dijelu ulice Matice hrvatske s rekonstrukcijom raskrižja ulice Slavka Kolara i Ulice Matice Hrvatske kojim se nastoji preusmjeriti tranzitni promet iz zone zahvata te uskladiti prometne funkcije zone zahvata s trenutno realiziranim promjenama regulacije prometa na području Velike Gorice.
Karakteristika projekta dvosmjernog prometa na gore navedenoj dionici su raskrižja s kružnim tokom prometa na ulazu i izlazu iz zone zahvata odnosno na križanju Ulice Matice Hrvatske i Ulice Slavka Kolara te Trgu kralja Petra Krešimira IV i Sisačke ulice.

Kružna raskrižja osigurati će kvalitetniji uklop postojećih privoza raskrižja i to osobito privoza Ulice Matice hrvatske gdje iz jednosmjerne ulica prelazi u prometnicu s dvosmjernim prometom, osigurati će se znatno veća sigurnost prometovanja samim raskrižjima, a zbog kontinuiteta kretanja smanjiti će se vrijeme čekanja na privozima što uz prednost povećanja propusne moći i udobnosti prometovanja ima i za efekt smanjenja negativnog utjecaja na okoliš s obzirom da se u tom slučaju stvara manja buka i emisija ispušnih plinova iz motornih vozila.
Oko kružnog raskrižja su predviđene jednosmjerne biciklističke staze širine 1,0 m te pješačke staze širine 2,0 m. Između kružnog kolnika te pješačkih i biciklističkih površina izvesti će se zeleni zaštitni pojas širine cca 1,5-2,0 m.

Predloženo rješenje koje je sukladno utvrđenim prometnim planovima i utemeljeno na principu održivosti i u okviru postojećih prostornih i financijskih resursa Velike Gorice, kompatibilno je s realizacijom ostalih planova razvoja prometa na području Velike Gorice kojima je prije svega cilj prometno rasterećenje središnjeg dijela grada i preusmjeravanje tranzitnog prometa na sjevernu i južnu obilaznicu, odnosno postupno uvođenje u središnjem dijelu grada (Zagrebačka ulica, Trg kralja Tomislava) pješačke i/ili zone smirenog prometa.
Daljnje proširenje dvosmjerne regulacije prometa prema Ulici Ljudevita Posavskog, a sukladno prometnoj studiji, nastavak je razvoja prometne mreže Grada Velike Gorice te preduvjet za dodatno rasterećenje središnjeg dijela grada gradskim i prigradskim prometom.

Priloženo:

Prikaz buduće regulacije prometa u Ulici Matice Hrvatske i na Trgu kralja Petra Krešimira (5.7 MB; PDF)