Prijava

Vaša prijava

Učenici Kvaternika prvi na velikogoričkom području dobili solarnu klupu


ekoregija1
Učenici osnovne škole Eugena Kvaternika od danas imaju privilegiju uživati u novoj solarnoj klupi koja je postavljena u dvorištu škole.

Omogućeno im je to projektom „SKUŠA – Solarna klupa u školskom ambijentu“ u sklopu kojega se uz postavljanje solarne klupe provode i edukacije o obnovljivim izvorima energije za učenike škole. Provedbom projekta iza kojega stoje Ekoregija Velika Gorica te Zagrebačka županija koja je osigurala sredstva, nastoji se osvijestiti učitelje i učenike o važnosti obnovljivih izvora energije i energetskoj učinkovitosti te izgraditi im tzv. energetsku svijest.

z to što su dobili još jednu klupicu na kojoj će moći odmoriti noge dok borave u školskom dvorištu, na njoj će sada moći i napuniti svoje mobitele.

-Ekoregija Velika Gorica je u još jednom projektu, danas smo u školi Eugen Kvaternik i naš projekt koji se zove SKUŠA, a zapravo znači Solarna klupa u školskom ambijentu je zaživio. Tako smo danas ovdje postavili jednu pametnu klupu koju je sufinancirala Zagrebačka županija, a mi kao Ekoregija smo prijavili taj projekt- kazao nje predsjednik Ekoregije, Josip Kolarec.

U dvorištu je tako postavljena pametna klupa koja puni mobitele i ima svoju rasvjetu, a sve to preko solarnih panela koji proizvode električnu energiju. Zapravo je to mala solarna elektrana na kojoj se mogu puniti mobiteli, laptopi… Kako je otkrio Kolarec, cijena jedne solarne klupe kreće se između 10 i 15 tisuća kuna ovisno o jačini baterije i o potrebnoj energiji, a Županija je za ovu izdvojila upravo 15 000 kuna.

Novopostavljena klupa u dvorištu škole ima dva priključka za bežično punjenje i dva priključka za punjenje preko USB kabla. Novost je to koja je obradovala sve učenike, a posebice razred koji je jutros imao nastavu na otvorenom u sklopu koje je održana i kratka edukacija o mogućnostima obnovljivih izvora energije.

-Mislim da su djeca oduševljena jer će imati mogućnost i sjesti na klupu i pritom napuniti mobitele jer svi danas imamo mobitele i to je danas jednostavno potreba- istaknuo je Kolarec.

Uz oduševljene klince koji su momentalno probali napuniti svoje mobitele, svoje zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica škole, Monika Brleković.

-Dobili smo na poklon jedno zanimljivo pomagalo- pametnu klupu. Jako smo sretni i zadovoljni jer imamo privilegiju među svim velikogoričkim školama da nešto ovakvo imamo u našem prekrasnom dvorištu. Djeca su se prvo pitala što je to, izgledalo im je kao nekakvo izvanzemaljsko sredstvo. Ali evo danas ćemo proširiti riječ svim učenicima tako da će znati za što je namijenjena- kazala je ravnateljica Brleković.

Dodala je Brleković da s obzirom da imaju veliko dvorište i puno klupica, a i na epidemiju korone, svi su većinom vani na otvorenom. Kako roditelji dok čekaju djecu, tako i djeca dok čekaju rasporede za ulazak. Upravo iz tog razloga vjeruje da će se i ova klupica jako puno koristiti.

Primjer OŠ Eugena Kvaternika u skorije bi vrijeme trebale pratiti i ostale velikogoričke škole kako bi i njihovi učenici mogli uživati u ovakvim pametnim klupama.

-Cijeli projekt sufinancirala je Zagrebačka županija. Nama je bitno da nas kao udrugu podržavaju upravo gradovi i županija. Učitelji su zainteresirani kao i ravnatelji i ja vjerujem da će se taj projekt, ne samo u Gorici nego i po cijeloj Hrvatskoj, početi primjenjivati, ali sredstva će se morati pronaći upravo od gradova i općina.

Dodao je Kolarec da se na ovakav način obogaćuje sredina, bila urbana ili u prirodi. Primjerice, sve više bicikliramo, neki bicikli su već sada električni pa ih treba napuniti upravo iz takvih solarnih panela na bilo kojoj poziciji.

– Tako se mali punjači s fotonaponskim panelima mogu postaviti i na Vukomeričkim goricama pa da biciklisti dok uzimaju mali predah od vožnje mogu ujedno napuniti svoje bicikle. Također, ljudi jako puno pitaju kako mogu doći do same solarne elektrane na svojim kućanstvima. Mi smo prošle godine imali jedan lijepi projekt ‘Nek sunce sja’, a imati ćemo ga i ove godine. Kroz takvu edukaciju još jednom ćemo pokazati građanima da na svoje kuće mogu po povoljnim cijenama postaviti solarne elektrane jer takva projekt Zagrebačka županija financira sa po 20 000 kuna. Tako ona struja koju plaćate 500 ili 1000 kuna ona spada na nekakav paušal od 50-ak kuna- završio je Kolarec.

ekoregija2