Prijava

Vaša prijava

Otvoren sajam ‘Protecta 2014′


vatfb
Sajam „Protecta“ svečano je otvoren danas u podne u novoj sportskoj dvorani gdje do nedjelje možete razgledati vozila i opremu iz područja vatrogastva, civilne zaštite, kriznog upravljanja i prateće industrije.

U društvu brojnih uzvanika gradonačelnik Dražen Barišić otvorio je u 12 sati Sajam „Protecta“. Sajam Protecta 2014 donosi proširenje ponude međunarodne konferencije Dana Kriznog upravljanja. U novoj dvorani i oko nje, jutros su prostor okupirala vatrogasna i hitna vozila, oprema koja se koristi u hitnim intervencijama i dr.

Na početku svečanog otvorenja okupljenima se, u ime organizatora, obratio Tomislav Magačić.

- Osnovni cilj ovog sajma je proširenje ponude Dana kriznih upravljanja. Znamo da na Velučilištu Velika Gorica postoji studij kriznog upravljanja na kojem promatraju to područje iz jednog znanstvenog aspekta, s ovim sajmom želimo pokazati svu tu opremu i vozila koja se koriste u kriznom upravljanju i cilj nam je da „Protecta“ narednih godina postane vodeći sajam ove vrste u Hrvatskoj i nadamo se u regiji – rekao je Tomislav Magačić te poželio dobrodošlicu gostima i izlagačima.

Posebno ovih dana svjedoci smo velikih poplava koje su pogodile Slavoniju, ali i susjedne zemlje. To je još jedan pokazatelj kolika je važnost organizacije i opremljenosti stožera kriznog upravljanja. Sajam „Protecta“ upravo omogućuje poslovnim subjektima i državnim institucijama da ostvare nove poslovne suradnje te prošire nove spoznaje iz područja struke.

Također posjetitelji se u ova tri dana mogu informirati i o djelovanju na područjima civilne zaštite i upravljanja u kriznim situacijama. Sajam okuplja važne poslovne subjekte koji djeluju na području proizvodnje i prodaje zaštitne opreme, opreme za prevenciju i suzbijanje požara, te proizvođače strojeva, vozila i opreme u području civilne zaštite i spašavanja.

- Ovaj sajam doprinosi ukupnom razvoju grada na način da afirmira naše znanje i naše gospodarstvo, ne samo naše velikogoričko već i iz cijele Hrvatske. Pokazalo se da Velika Gorica može biti inicijator i središte dobrih ideja i projekta koje su sada itekako potrebni. Izuzetno nam je drago da su organizatori bili hrabri krenuti u ovaj projekt i da su izlagači odazvali iako su rastrgani na sve strane na područjima koje je pogodila poplava – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Sajam „Protecta“ možete besplatno posjetiti i tijekom subote i nedjelje. Posebno izdvajamo vatrogasnu vježbu spašavanja iz gorućeg automobila koja će se održati u subotu u 16 sati, dok će u nedjelju u 10 sati početi vatrogasno natjecanje mladeži, a u 14 sati natjecanje za seniorske ekipe.

- Drago nam je da će ovdje doći i posjetitelji i vidjeti što sajam okuplja. Sajam je bitan jer povezuje krizno komuniciranje s Veleučilištem , a nažalost i iskustvo Velike Gorice s poplavama s kojima smo se borili, danas svjedočimo nečemu što je povijest i vjerujemo da će „Protecta“ biti ubuduće prepoznata kao lider u Hrvatskoj – istaknuo je gradonačelnik Barišić.

- Namjera kriznog upravljanja kao studija nije samo koncipiranje teoretskih znanja iz tog područja već studenti moraju steći znanje i u praksi. Jedan cijeli semestar moraju provesti u ustanovama s kojima surađujemo i steći određna praktična iskustva. Nažalost situacija s poplavama pokazuje da će ta iskustva moći steći i na terenu i pokazati ono što su naučili – rekao je dekan Veleučilišta VG Ivan Toth koji je čestitao organizatorima na organizaciji sajma koji se temelji upravo na kriznom upravljanju.

Sve informacije o sajmu Protecta 2014 u Velikoj Gorici možete pronaći na službenoj web stranici sajma www.sajamprotecta.hr. Ulaz na sajam je besplatan, a sajam je otvoren u petak od 12 do 19 sati te za vikend od 8 do 18 sati.