Prijava

Vaša prijava

DV Žirek: Kabinet za razvojnu podršku djece s poteškoćama u razvoju – financiran iz EU fondova


zirek
U Dječjem vrtiću Žirek u Kopriničkoj ulici danas je svečano otvoren kabinet za razvojnu podršku djeci s poteškoćama u razvoju u sklopu projekta njihove integracije koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Kabinet za razvojnu podršku djece s teškoćama u razvoju danas je otvoren u prostorijama DV-a Žirek, u objektu u Koprivničkoj ulici, sve u sklopu projekta “Integracije predškolske djece s poteškoćama u razvoju u redovni predškolski sustav u gradu Velikoj Gorici“. U Dječjem vrtiću Žirek u redovitom programu djeluje 23 vrtićkih skupina, te još 3 skupine djece s poteškoćama u razvoju.

Zbog promjene načina života sve se više djece uključuje u vrtiće, a samim tim i više djece s teškoćama u razvoju. Iz tog razloga DV Žirek aplicirao je projekt za njihovu integraciju na natječaje fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 111 226 eura od čega 89,7% sufinancira Europski socijalni fond. Projekt traje 18 mjeseci, provedba je počela 2.listopada 2013., završava 1. travnja 2015. godine, a na njemu su novozaposlene dvije osobe.

- Samim time što smo vidjeli da možemo aplicirati za jedan projekt za integraciju djece s teškoćama u razvoju odlučili smo se jer je to nešto što može obogatiti naš rad u vrtiću i dati mu drugu dimenziju. Kad kažem novu dimenziju pritom mislim da neka nova saznanja o radu s djecom s poteškoćama što ne bi trebao biti bauk. Vidim da se u pojedinim sredinama otvara zajednica prema djeci s teškoćama, ali ima još dosta nedoumica i ovako ćemo pomoći zajednici, roditeljima i djeci da ona budu što više prihvaćena i da njihovo djetinjstvo i njihov razvoj bude što lakši i puno bolji – rekla je ravnateljica DV-a Žirek Sandra Crnić.

Ravnateljica Crnić, zatim odgojiteljica-mentorica Nada Babić Čavrak, logopedica i trening koordinatorica Petra Žuvela i stručna suradnica Jelena Kotarski zajedno s drugima partnerima bile su dio tima koje je kao voditeljica projekta usmjeravala Sandra Zado.

- Integracija djece bitna je za njih jer osigurava poticajnu okolinu, daje iskustva stvarnog života u prirodnoj okolini, omogućava učenje u interakciji s vršnjacima i omogućava stvaranje pozitivnih socijalnih veza , razvijanje društvenih vještina i primjerenog ponašanja – istaknula je voditeljica projekta, Sanja Zado.

Također roditelji u ovakvom programu dobivaju stručnu podršku te smanjuje i osjećaj izolacije tako da njihovi izazovi postaju sličniji izazovima roditeljima ostale djece.

Partneri u projektu dijelatnicma Žireka bio je Dječji vrtić Radost iz Crikvenice koji je podijelio svoja iskustva o radu u sličnom programu, zatim Centar za djecu, mlade i obitelj koji je proveo treninge iz područja komunikacije.

Do sada je opremljen kabinet s različitom informatičkom opremom, educirani su odgajatelji na tri radionice, te razna specijalizirana oprema za rad s djecom poput disko kugle, „riječnog kamenja“, interaktivnog svjetlećeg stupa, vreća za sjedenje na kojoj se djeca odmaraju nako vježbi, svijetleći tepih, podloge za balansiranje, senzorne glazbene rukavice, zvukovne udaraljke, taktilne ploče za hodanje i taktilna podloga s didaktičkim kockama, digitalni logopedski set i dr.

- U samom upuštanju u projekt podržali su nas gradonačelnik Dražen Barišić i Grad Velika Gorica i pročelnik upravnog odijela za predškolski odgoj sa savjetnicom koji su nam pomogli, uspjeli smo dobiti brzo riješenje da smo za prvo tromjesečje uspješno izvršili svoje obveze, nadam se da će tako biti i za sljedeće, jer nema razloga da ne bude – zahvalila se na kraju ravnateljica Sandra Crnić.

- Mi koji smo defektolozi znamo koliko treba brinuti o djetetu i roditeljima i koliko treba dati van prema zajednici, molim vas sve zajedno u sinergiji sa svim željama i mogućnostima da se držimo zajedno i da ima još više ovakvih projekata – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić te dodao kako je ovo prvi projekt sufinanciran iz europskih fondova, ali da će ih biti još.

- Ovaj vrtić kao i drugi daje stručnu komponentu razvoju djece i kompletne brige predškolskog uzrasta, tu dajemo doprinos sa strukom u vrtićima, brinemo o djece, ali i roditeljima i dajemo poruku široj socijalnoj i društvenoj zajednici i stvaramo neke nove kvalitete koje ćemo svi zajedno osjetiti u svojim životima ubuduće – zaključio je gradonačelnik Barišić.

Izvor: VG Danas


Kviz Hrvatski prostor u antičko doba