Prijava

Vaša prijava

Gorički Mostovci tvrde: Europski tužitelj istražuje poslove na aglomeraciji

[]

aglomeraciji

Gorički Mostovci organizirali su konferenciju za medije na kojoj su iznijele sumnje oko dovršetka projekta Aglomeracija u predviđenim vremenskim rokovima. Uvodno je Zoran Lovrić istaknuo kako je Grad već sad zadužen za više od 100 milijuna kuna, komunalna naknada je podignuta za 30 posto, a iskazuje i bojazan da će se te brojke u budućnosti još i više povećati.

– Najveći problem je što projekt Aglomeracija neće biti dovršen u predviđenim rokovima, do kraja studenoga ove godine. Nažalost, naši će građani sve to platiti – naglašava Lovrić.

Predsjednica Mladih Mosta Valentina Dorotić naglasila je možebitni problem oko najnovijeg natječaja za pročistač, a tiče se financijske vrijednosti samog natječaja.

– Prvi je natječaj formalno bio poništen zbog probijanja financijskog okvira. Kasnije su na površinu isplivale i neke druge stvari oko pogodovanja određenim akterima. Vrijednost natječaja nije se promijenila, iako su u ove dvije godine značajno poskupjele stavke u cijeni materijala i samom izvođenju radova. Kakva je sudbina ovog natječaja – pita se Dorotić.

Na tu se problematiku nadovezao Ivan Bekavac istaknuvši kako je nadležnost nad sudskim predmetom Barišić – Petek od naših struktura preuzeo Ured europskog javnog tužitelja.

– Za očekivati je kako će se posljedice istražnih radnji osjetiti i u provedbi projekta Aglomeracija. Uz to, promijene cijena u građevinskom sektoru tjeraju nas na stavljanje ovog projekta u sasvim nove okvire – ističe Bekavac.

Pitanja za gradonačelnika Ačkara

Mostovci su pripremili set konkretnih pitanja za gradonačelnika i odgovorne osobe u projektu Aglomeracija, kako bi se tim odgovorima došlo do realnih informacija o stupnju provedenosti projekta i rokovima izvršenja.

– Kao prvo, pitamo gradonačelnika što planira učiniti ako ovaj aktualni natječaj za izgradnju pročistača ponovno bude poništen zbog probijanja financijskih okvira, kao što je to formalno bilo i s prvim natječajem. Potom pitamo tko je odgovoran za objavu natječaja iste vrijednosti, ako su u međuvremenu cijene porasle, a natječaj nije usklađen s njima. Tražimo javnu objavu ugovora između naručitelja i izvođača radova u projektu Aglomeracija, kako bi javnost bila upoznata s dinamikom i troškovima radova. Tražimo također i javnu objavu plana sanacije prometnica, koja bi trebala biti gotova do kraja godine. Građani to zaslužuju i trebaju znati – naglašava Bekavac.

Bekavac također traži i izviješće o eventualnim promjenama planova u izvedbi projekta, s novim rokovima izvršenja, jer je izvjesno da projekt neće biti dovršen u zadanim vremenskim okvirima-

– Tražimo također i distanciranje gradonačelnika o glasinama koje govore o mogućnosti spajanja na zagrebački pročistač otpadnih voda. Nadalje tražimo i točne vrijednosti izmjerenih dubina jezera Čiče, koje su važne prilikom planiranja gradnje pročistača – poručuje Bekavac.

Još su dva zahtjeva upućena gradonačelniku. Jedan se tiče izviješća o nadzoru gradnje po etapama u projektu Aglomeracija, a drugi se tiče vremenskih okvira isplate više od 200 milijuna kuna proračunskog novca kojim Grad sudjeluje u projektu.

Mostovci očekuju da će oni, ali i cjelokupna javnost, odgovore na ova pitanja dobiti u zakonskom roku od 30 dana. Na kraju se Damir Slojšek osvrnuo i na posljednju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je upozorio odgovorne o problemima s radom logopeda i psihologa u Dječjem vrtiću Ciciban, kao i nedostatku osnovnih potrepština za normalan rad. Napominje kako su ga na to pitanje potaknule brojne pritužbe roditelja čija djeca pohađaju taj vrtić.

Objava Gorički Mostovci tvrde: Europski tužitelj istražuje poslove na aglomeraciji pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Međunarodni dan materinskog jezika

Konferencija Erasmus + projekta