Prijava

Vaša prijava

Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo: Skrbimo za više od 300.000 stanovnika županije, a stalnim ulaganjima podižemo kvalitetu usluga

[]

stanovnika

Velika Gorica nema medicinski centar kojeg bi, prema površini i broju stanovnika, svakako trebala imati. Razlog prvenstveno leži u blizini zagrebačkih bolnica koje na sebe mogu primiti teret specijalističkih pregleda i bolničkog liječenja. Svjedoci smo da se dugi niz godina govori o potrebi izgradnje suvremene medicinske ustanove koja bi zdravstvenu zaštitu Velikogoričana i okolnog stanovništva podignula na jednu višu razinu.

Dok se to ne dogodi, našim je sugrađanima na usluzi Dom zdravlja u kojem mogu dobiti primarnu zdravstvenu zaštitu, pedijatrijsku skrb, usluge školske medicine te neke specijalističke djelatnosti. U sklopu Doma zdravlja djeluje i Služba za epidemiologiju, čiju smo važnost upoznali u posljednje dvije i pol godine u kojima živimo s virusom korone, borimo se, učimo i pokušavamo se što više priviknuti na izraz kojeg do tada nismo niti poznavali – novo normalno.

Čini se da smo u tom proteklom vremenu najviše spoznali vrijednost očuvanja zdravlja, plemenitost medicinske struke te važnost kvalitetne zdravstvene zaštite.

Obnovljeni prostori Službe za epidemiologiju i školsku medicinu

Nedavno su dovršeni više od pola milijuna kuna vrijedni radovi na kompletnoj adaptaciji dijela prostora Doma zdravlja u našem gradu, u kojem su inače smještene službe Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije – Služba za epidemiologiju i Služba za školsku i sveučilišnu medicinu.

– Rad u doba pandemije koronavirusa pokazao nam je sve manjkavosti prostora u kojem je do sada radila epidemiološka služba, a budući da školska medicina skrbi za više od 10 tisuća velikogoričke djece, drago mi je da smo uz podršku Zagrebačke županije kao osnivača Doma zdravlja Velika Gorica, dovršili ovaj vrijedan posao obnove – rekao nam je Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, istaknuvši zadovoljstvo organizacijskim i infrastrukturnim poboljšanjima koja su realizirali u nimalo jednostavnim uvjetima.

stanovnika
Foto: Matej Crnogaća

Ti nimalo jednostavni uvjeti prvenstveno se odnose na pandemiju virusa korone, koju je najviše osjetila upravo epidemiološka služba.

– COVID-19 pandemija diktirala je niz okolnosti. Uostalom, riječ je o nepredviđenom globalnom izvanrednom događaju i ugrozi za zdravlje ljudi u cijelom svijetu. Utjecaj pandemije još u potpunosti nije mjerljiv u više aspekata, no svatko od nas kao pojedinac može svjedočiti njezin utjecaj na svakodnevnicu. Jasno je stoga da je neupitan i pandemijski utjecaj na planove i poslovanje Zavoda.

Uz ostalo, koordinirali smo cijepljenje protiv virusa korone u šest gradova naše županije. Takve izvanredne okolnosti nisu smjele unazaditi naš redovan posao iz područja mikrobiologije, epidemiologije, sveučilišne i školske medicine te zdravstvene ekologije. Znatno je također povećan angažman naše Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti no i potporne službe, odnosno Službe za gospodarske opće i pravne poslove čiji se posao svakodnevno razlikovao. Uz najiskreniju zahvalu svakom pojedincu Zavoda moram reći kako smo se situaciji maksimalno prilagođavali kako je zahtijevala – pojasnio je Šunjić.

Misija Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije je očuvanje i unapređenje zdravlja stanovnika naše županije putem organiziranih javnozdravstvenih mjera usmjerenih na promociju zdravlja, odnosno promicanje zdravog načina života i ranog otkrivanja bolesti. Šunjić naglašava da je taj cilj, unatoč posebnim okolnostima u posljednje dvije i pol godine, i dalje na vrhu liste prioriteta.

Poznata je naime činjenica da jedna kuna uložena u prevenciju štedi četiri kune potrebne za liječenje. Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije skrbi za nešto više od 300 tisuća stanovnika u devet gradova i 25 općina. Osim brige za zdravlje, Zavod ima obvezu brinuti i za vlastito poslovanje. Prema financijskom izvješću za prošlu godinu, brojke su i više nego dobre.

stanovnika
Foto: Zagrebačka županija

Korona povećala prihode Zavoda

– U prošloj poslovnoj godini Zavod je uprihodio nešto više od 67 milijuna kuna, što je za 185 posto više nego u prethodnoj godini. Brojke su to koje su doista povijesni rezultat za ovu ustanovu i koje pokazuju razinu, količinu i kvalitetu našeg rada. U toj strukturi prihoda najveći je rast ostvaren s pozicije COVID-19 testiranja.

Međutim rasli su i drugi prihodi, ponajprije oni ostvareni na tržištu iz područja mikrobiologije, zdravstvene ekologije i epidemiologije. Našu mikrobiologiju okrenuli smo prema tržištu te ponudili nove usluge, kako građanima tako i privatnim zdravstvenim poduzetnicima. Uz sve to ovaj financijski rezultat također je dijelom i rezultat kadrovskih akvizicija, nove opreme i strategije prema kojoj se aktivno usmjeravamo na potrebe tržišta. Zaključno, doista smo ponosni na činjenicu da smo danas financijski izrazito pozitivna ustanova – zadovoljno je rekao Šunjić.

stanovnika
Foto: Matej Crnogaća

Vizija Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije je zauzimanje vodeće i prepoznatljive uloge u svim djelatnostima javnoga zdravstva na području naše županije, što se nastoji postići kontinuiranim razvojem profesionalnih znanja i vještina zaposlenika te stalnim unapređenjem kvalitete svih procesa koji će u konačnici rezultirati uslugom koja će u potpunosti zadovoljiti zahtjeve korisnika. U tu se viziju sasvim dobro uklapa i nedavna obnova dijela našeg Doma zdravlja.

– Obnovljeni prostori epidemiologije i školske medicine donose kvalitetnije uvjete za rad zaposlenicima, ali i korisnicima. Stava sam da ovakva potrebna ulaganja trebamo nastaviti jer su primjereni uvjeti za rad jedna od osnova kvalitete. Vjerujem da ćemo stoga nastaviti po ovom pitanju raditi upravo u skladu s planovima i dogovorima s našim osnivačem i Domom zdravlja te ulagati u prostore u ispostavama diljem naše županije – zaključio je Šunjić.

Posljednjih 30 mjeseci uistinu je bilo izazovno razdoblje za naš javnozdravstveni sustav. Napori Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, uz potporu županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, urodili su plodom tako da primarna zdravstvena zaštita niti u jednom trenutku nije došla u pitanje, a svjedoci smo da se i u takvom neuobičajenom okruženju mogu polučiti izvrsni financijski i infrastrukturni rezultati.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Leo Šunjić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo: Skrbimo za više od 300.000 stanovnika županije, a stalnim ulaganjima podižemo kvalitetu usluga pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.