Prijava

Vaša prijava

Dođite u utorak kod Milenijskog križa: Omiljeni gorički župnik mons. Josip Frkin u središtu grada dobiva park

[]

frkin

Na 13. godišnjicu smrti omiljenog župnika mons. Josipa Frkina, Velika Gorica u utorak, 11. srpnja njegovim imenom nazvat će park u središtu grada. Park oko Milenijskog križa dobit će ime po mons. Frkinu koji je idejni začetnik gradnje tog križa. Milenijski križa postavljen je u znak zahvale Kristu Djevici Mariji što su čuvali Veliku Goricu od ratnih razaranja u Domovinskom ratu.

Svečani program počinje u utorak u 17.50 sati okupljanjem vjernika kod Milenijskog križa, u 18 sati je otvorenje parka. Nakon toga  će se vjernici uputiti u procesiji u župnu crkvu na euharistijsko slavlje u 18.30 sati koje će voditi preč. Josip Kuhtić, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog i župnik Župe Pohoda BDM na Dolcu u Zagrebu. Ovaj dio programa organizira Župa Navještenja BDM.

Gradska četvrt organizira drugi dio programa koji počinje u 19.45 sati kod Muzeja Turopolja. Prigodni program izvest će FA Turopolje, KUD Šiljakovina, KUD Velika Mlaka i KUD Šćitarjevo. Vjernici će svjedočiti o životu i radu mosn. Frkina, a nakon toga će nastupiti Najbolji hrvatski tamburaši i Lajbeki.

Josip Frkin preminuo je 11. srpnja 2010. u 80. godini života i 53. godini svećeništva. Rođen je 22. srpnja 1930. godine u Domaslovcu kraj Samobora, kao prvo od petero djece Ane i Josipa.

Za svećenika je zaređen na blagdan apostolskih prvaka 1957. godine. „Isuse daj da, kao i Ti, ljubim Crkvu i svega sebe za nju predam da se ona učvršćuje i širi!” bilo je njegovo je svećeničko geslo.

Kao i tada na mladoj misi tako i u cijelom svećeničkom životu za njegovim stolom uvijek je bilo mjesta za one zaboravljene. S vrata njegova župnog doma nitko nije otišao praznih ruku.

Služio je u pet župa, najduže 26 godina u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. U župa Navještenja BDM došao je na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 1981. Ostao je  do umirovljenja 2007.

Njegovim angažmanom obnovljena je stara župna crkva Navještenja BDM, župna kuća te izgrađen funkcionalan pastoralni centar Nazaret. Tijekom rata brojne izbjeglice i prognanici u njemu su pronašli svoj dom. Uz brojna hodočašća koja je organizirao, vjernici Turopolja posebno vole zavjetno pješačko hodočašće u Mariju Bistricu.

Početkom Domovinskog rata mons. Frkin se zavjetovao da će ako Velika Gorica ostane nerazorena svake prve subote u rujnu sa župljanima pješačiti u Mariju Bistricu. Tako sve ove godina Velikogoričani hodočaste pješice u to marijansko svetište.

Objava Dođite u utorak kod Milenijskog križa: Omiljeni gorički župnik mons. Josip Frkin u središtu grada dobiva park pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.