Prijava

Vaša prijava

Hrvatska bi napokon trebala dobiti hitnu helikoptersku pomoć: Jedna baza će biti u ZTC-u

[]

hitnu helikopersku pomoć

Hrvatska bi napokon trebala dobiti hitnu helikoptersku pomoć. U utorak je odrađen probni let i predstavljen tip helikoptera koji će od iduće godine letjeti našim nebom i u hitnim situacijama prevoziti pacijente iz cijele Hrvatske. Helikopter je letio iz Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici do Kliničke bolnice Dubrava.

Prije probnog leta ministar zdravstva Vili Beroš sa suradnicima susreo se s direktorom ZTC-a Ivicom Vidovićem.

Foto: ZTC

Tom prigodom je istaknuto kako je ZTC prepoznao važnost Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS) kao strateškog projekta Vlade. ZTC je ustupio prostor za uspostavu HHMS operativne baze s pratećom infrastrukturom.

Sva potrebna ulaganja za prilagodbu lokacije za potrebe operativnosti hitne helikopterske pomoći financira Ministarstvo zdravstva. Uz bazu na lokaciji ZTC-a, preostale tri baze bit će na otocima Braču i Krku te u Osijeku.

Ugovor je potpisani na sedam godina, a vrijedan je 62,5 milijuna eura.

Ugovori su potpisani nakon prethodno provedenog međunarodnog postupka javne nabave usluge helikopterske hitne medicinske službe u Hrvatskoj. Za posao je odabrana talijansko-španjolsko-hrvatska zajednica ponuditelja EliFriulia S.p.A. – ELIANCE HELICOPTER GLOBAL SERVICES, S.L. – Eli-Adriatik d.o.o.

Dnevni letovi trebali bi početi u roku od šest mjeseci od dana sklapanja ugovora, a noćni letovi za devet  mjeseci.

U bazama u ZTC-u u Velikoj Gorici i u Osijeku bit će raspoređeni helikopteri Airbus EC135 P2+, a u obalnim bazama na otocima Braču i Krku Airbus H145.

Objava Hrvatska bi napokon trebala dobiti hitnu helikoptersku pomoć: Jedna baza će biti u ZTC-u pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.