Prijava

Vaša prijava

Rasplinule se nade dijela stanovnika Kurilovca: Nastavlja se gradnja velikogoričkog reciklažnog dvorišta koje će biti uz kuće i blizu nove škole

[]

gradilište novog reciklažnog

Čini se da će se uskoro nastaviti gradnja novog reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici. Taj se objekt počeo graditi prije više od dvije i pol godine, a njegova je lokacija 500-injak metara južnije od sadašnjeg reciklažnog dvorišta.

Posao je na prvom natječaju dobila zajednica ponuditelja, predvođena tvrtkom VG Komunalac, koja je bila najpovoljnija na natječaju s ponudom od 2,88 milijuna kuna bez PDV-a. Od toga, prema Ugovoru Zajednice ponuditelja, tvrtka Elektrocentar Petek trebala je izgraditi javnu rasvjetu, što je činilo oko 15% ukupno ugovorenih radova.

Ta je tvrtka u vlasništvu Krešimira Peteka koji je jedan od optuženih u korupcijskoj aferi otkrivenoj u jesen 2020. godine. Jedan od onih koji je pao s Petekom i gotovo tri mjeseca proveo u Remetincu bio je i tadašnji velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ).

Više od stotinu stanovnika dijela Kurilovca u čijem se neposrednom susjedstvu smjestilo novo reciklažno dvorište potpisalo je peticiju kojom su tražili da gradnja niti ne počne, ali gradske strukture to nije nimalo diralo.

Građani su tražili barem dodatne zaštite od buke, što su gradski oci ipak obećali.

”Građane će se dodatno zaštititi pojasom zelenila, a ukoliko se utvrdi da ima dovoljno slobodnog prostora te odredbe podzakonskih akata to omogućuju, postavit će se i edukativni panoi kao još jedna dodatna zaštita”, stajalo je tada u odgovoru gradske uprave na pitanja Gorice.info.

Gradnja novog reciklažnog je, dakle, počela i kada se činila da ide kraju naprasno je prekinuta. Tada su odahnuli stanovnici dijela Kurilovca uz čije se kuće taj objekat gradio.

Gradilište reciklažnog već je zaraslo u korov, a objekti su postali igralište za djecu i zidovi za pisanje grafita.

Miran san tih Velikogoričana, koji je trajao gotovo dvije godine, ovih je dana naprasno prekinut.

Već izgrađeni objekti zarasli su u korov

Na novom natječaju za gradnju reciklažnog dvorišta pobijedila je tvrtka Mebelt iz Orla, koja je na prvom natječaju bila jedan od dijelova zajednice ponuditelja.

Gradska uprava procijenila je ovaj projekt na 298.000 eura, odnosno tek neznato manje nego je bio “težak“ prvi natječaj. A u međuvremenu je dobar dio novih objekata već izgrađen, doduše i cijene građevinskih radova su porasle… Na kraju je Mebelt s ponudom od 348.000 eura dobio posao. Tvrtka iz Orla bila je za više od 110.000 eura (!?) povoljnija od jedinog protukandidata na natječaju, tvrtke Vodoprivreda – Zagorje.

Zanimljivo je da je Mebelt ovaj puta kao podizvođača uzeo VG Komunalac.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar potvrdio je za Goricu.info da će se na prostoru između novog reciklažnog i SRC Udarnik graditi nova osnovna škola. Stanovnici obližnjih kuća, čija se dvorišta nalaze na dvadesetak metara od platoa gdje će se uskoro početi skupljati otpad, možda bi u tome trebali tražiti novu nadu da će reciklažno biti propisno ograđeno i zaštićeno.

No, vidjet ćemo uskoro. Nova pošiljka cijevi, nakon dvogodišnje pauze, stigla je u petak na gradilište…

Objava Rasplinule se nade dijela stanovnika Kurilovca: Nastavlja se gradnja velikogoričkog reciklažnog dvorišta koje će biti uz kuće i blizu nove škole pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.