Prijava

Vaša prijava

Slučaj goričke pekarnice koja nedjeljom ne prodaje kruh: Pan-pek je dio pekarnica registrirao da prema potrebi mogu postati i ugostiteljski objekti

[]

apsurd neradna nedjelja

Otkriće Gorice.info o goričkoj pekarnici koja je bila otvorena u neradnu nedjelju, ali nije prodavala kruh nego samo lisnata peciva i burek preraslo je u nacionalnu vijest dana. Pan-pek, tvrtka o čijoj se pekarnici radi, poslao nam je odgovor i objašnjenje ove pomalo apsurdne situacije.

Pan-pek u svom maloprodajnom lancu ima i one trgovine koje imaju dvojnu registraciju djelatnosti – za trgovinu, ali i ugostiteljstvo sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Upravo zbog toga gorička pekarnica koja je došla u sve medije, može tijekom tjedna biti “samo“ pekarnica, a u neradne nedjelje pretvara se u ugostiteljski objekt.

Riječ je o objektima u kojima se poslužuju hrana i piće koji se mogu odmah konzumirati, kao što su sendviči, bureci, pizze te kave i ostali napitci, što predstavlja oko 65% od ukupne ponude proizvoda. Spomenute trgovine na takav način su registrirane od svog početka rada, točnije od najstarije, prije 27 godina do najmlađe prije 3 godine, odnosno davno prije posljednjih izmjena Zakona o trgovini koje reguliraju rad nedjeljom“, stoji u odgovoru kojeg smo dobili.

U skladu s razvojnom strategijom te potrebama i očekivanjima kupaca, nastavlja se u objašnjenju, Pan-pek kontinuirano proširuje ponudu kako bi kupcima ponudili što više proizvoda koji se pripremaju svježi u samom objektu te ih stoga, u skladu sa zakonskim odredbama, mogu odmah i posluživati za direktnu konzumaciju.

apsurd - pan pek u vg
Foto: Gorica.info

Pan-pek ističe kako svim zaposlenicima isplaćuje sve dodatke na plaću u skladu sa Zakonom o radu, pa tako i za rad nedjeljom i blagdanom, noćni rad i prekovremeni rad.

Na kraju Pan-pek ima potvrdu iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se promjene Zakona o trgovini kojima se ograničava rad nedjeljom ne odnose na ugostiteljske objekte.

“U skladu s tim, Pan-pek trgovine s dvojnom registracijom bez ograničenja mogu obavljati djelatnost ugostiteljstva. To istovremeno znači da se nedjeljom u takvim trgovinama ne smiju prodavati proizvodi koji su regulirani Zakonom o trgovini, kao što je, primjerice, kruh“, zaključuje se u odgovoru.

Da, sve je po propisu, ali to ne znači da se iza svega ne krije još jedan apsurd. Apsurd poput onog da se na benzinskim pumpama u neradnim nedjeljama prodaje kruh. A za to je odgovorana Vlada koja je predložila zakon kojim se brani rad nedjeljom i Sabor koji je takav zakon donio. Vlast nije marila za poduzetnike koji se zbog neradnih nedjelja bore za opstanak, a oni koji mogu traže i iskorištavaju rupe u tom zakonu kako ne bi bili na gubitku…

Objava Slučaj goričke pekarnice koja nedjeljom ne prodaje kruh: Pan-pek je dio pekarnica registrirao da prema potrebi mogu postati i ugostiteljski objekti pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.