Prijava

Vaša prijava

Dan mimoza u Velikoj Gorici: Podržite u subotu humanitarnu javnozdravstvenu akciju koja se održava na Tržnom centru

[]

mimoza

Dan mimoza, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, obilježava se svake godine u siječnju. Zato Hrvatska liga protiv raka, Liga protiv raka Zagrebačke županije, Veleučilište Velika Gorica, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Gimnazija Velika Gorica i ove godine organiziraju humanitarnu akciju prodaje mimoza. Mimoze će se prodavati u subotu, 27. siječnja na Tržnom centru od 10 do 12 sati.

Cvijet mimoze predstavlja simbol ženske nježnosti i topline te se njime ukazuje na važnost očuvanja ženskoga zdravlja.

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovo se javlja u nešto mlađoj dobi. Prema posljednjim podacima Registra za rak, trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je četvrto sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina.

Važno je napomenuti da nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i otkriti u vrlo ranoj fazi, što je dovelo do znatnog smanjenja tereta ove bolesti u razvijenim zemljama.

Objava Dan mimoza u Velikoj Gorici: Podržite u subotu humanitarnu javnozdravstvenu akciju koja se održava na Tržnom centru pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.