Prijava

Vaša prijava

Tradicionalna akcija na Tržnom centru: Građani kupovinom mimoza podržali borbu protiv opake bolesti

[]

mimoza

Humanitarnom prodajom mimoza na Tržnom centru u subotu je obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice. Akciju su organizirali Hrvatska liga protiv raka, Liga protiv raka Zagrebačke županije, Veleučilište Velika Gorica, Turistička zajednica Zagrebačke županije i Gimnazija Velika Gorica.

Organizatori su iznimno zadovoljni prodajom i odazivom naših sugrađana, koji su doslovno čekali u podužem redu kako bi kupili mimoze za svoje najbliže.

Sanja Kalambura, u ime organizatora iznimno je zadovoljna odazivom sugrađana. Kaže da ih je bilo pomalo strah da neće imati dovoljno mimoza za sve.

– Nacionalni dan mimoza i ova naša tradicionalna akcija ima svoj kontinuitet koji je, možemo sa sigurnošću reći, smanjio broj oboljelih, jer se povećao broj preventivnih pregleda. Povećava se svijest potrebe cijepljenja protiv HPV-a. Virus je to koji je uzročnik raka maternice, stidnice, anusa, penisa i usne šupljine. Bolest ponajviše zahvaća mlade, a svaka treća žena obolijeva. Bitno je povećati svijest o prevenciji pa će brojke i u narednom periodu biti znatno bolje – rekla je Sanja Kalambura, prodekanica Veleučilišta Velika Gorica.

Akciju su podržali, osim brojnih građana i gorički političari pa su mimoze kupili gradonačelnik Krešimir Ačkar, zamjenik župana Ervin Kolarec, Ivana Mlinar, predsjednica goričkog SDP-a i Ivan Bekavac, u ime MOST-a sa svojim kolegicama i kolegama.

– Tradicionalno obilježavamo ovaj dan kako bismo ukazali na bitnost prevencije, koja je spasila mnogo života. Trebamo svi dati podršku onima koji se suočavaju s ovom teškom bolešću. Treba pohvaliti organizaciju ovakvih javnozdravstvenih događanja, koja trebaju biti tradicija našega grada, naše Velike Gorice. Prevencije je nužna kako bi u što manje slučajeva došlo do neželjenog ishoda – izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar koji se pridružio organizatorima.

mimoza

Naše sugrađanke Vera, Ivana i Klaudija kupile su mimoze i posvetile ih svojoj prijateljici Ivani koja upravo prolazi zadnje dane kemoterapije. Ivani i svima našim sugrađanima koji boluju od ove bolesti Gorica.info želi brzo ozdravljenje.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice  – Dan mimoza obilježava se svake godine u Europskom tjednu prevencije, od 22. do 28. siječnja. Cilj akcije je podsjetiti i educirati građane o prevenciji raka vrata maternice i smanjenju svih mogućih rizika, jer nastanak raka cerviksa u velikoj mjeri može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a.

Cvijet mimoze simbolizira žensku nježnost i brižnost te se njime ukazuje na važnost prevencije i očuvanja ženskoga zdravlja.

Objava Tradicionalna akcija na Tržnom centru: Građani kupovinom mimoza podržali borbu protiv opake bolesti pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.