Prijava

Vaša prijava

Stanogradnja u Velikoj Gorici ne staje: Kvadrat novog stana premašio 3000 eura, zgrade i dalje niču preko noći, ali čini se da kupci posustaju…

[]

cijene kvadrada

Zgrade u Velikoj Gorici i dalje niču kao gljive poslije kiše. I dalje je najviše dizalica na gradilištima u Kačićevoj ulici, a sve ih je više i u južnom dijelu Kolareve ulice. Iako stanogradnja u našem gradu ne posustaje, čini se da ne posustaju niti cijene kvadrata.

Tako je pozornost naših sugrađana privukla reklama na jednoj zgradi u gradnji u Kačićevoj ulici, a na kojoj stoji da je kvadrat stana – 3050 eura. Iako je i ranije bilo takvih primjera, sada je i “službeno“ oglašeno prelaženje još jedne psihološke cjenovne granice.

Na internetskom oglasniku Njuškalu trenutačno je aktivno više od 200 oglasa za prodaju stanova u novogradnjama u Velikoj Gorici. Većina takvih oglasa podrazumijeva objedinjenu ponudu svih stanova u zgradi. Ponekad iste zgrade i iste stanove nudi i više agencija, pa treba pažljivo zagledati sve uvjete kupnje kako bi se odabrala ona najpovoljnija opcija.

Prije otprilike godinu dana također smo analizirali stanje velikogoričke novogradnje i napisali da prosječne cijene novih kvadrata idu prema 2500 eura. Iz sadašnje ponude jasno je da je ta granica preskočena. A prije nešto više od dvije godine cijena stanova u novogradnjama u Velikoj Gorici kretala se od 1700 do 1850 eura po četvornom metru (bez spremišta i parkinga), a godinu dana ranije još 200-300 eura manje.

Iako bi se, prema cijenama koje rastu i gradilištima kojih je sve više, zaključilo da raste i potražnja za stanovima u Velikoj Gorici, čini se da više nije kao prije samo nešto više od pola godine. Tada je bilo jako teško doći do stana u našem gradu, što je za Goricu.info podrobno opisala naša sugrađanka navodeći sve trikove prodavača, graditelja, agencija… 

Danas takve navale više nema. Priznat će to ispod glasa i u agencijama koje prodaju stanove, a svjedoči tome i već navedena brojka oglasa na Njuškalu koja već godinama za novogradnje u Velikoj Gorici nije bio tako velika.

Negativni trendovi na hrvatskom tržištu nekretnina zabilježeni su već prošle godine. Promet nekretninama na državnoj razini pao je u prvih šest mjeseci 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. više od 9 posto, a na razini Zagreba i više od 20 posto. Cijene su lani još rasle, ali je tržište dodatno usporilo proše jeseni. Stručnjaci za tržište nekretnina očekuju da će se to usporavanje nastaviti ove, ali i nekoliko sljedećih godina.

Cijene kvadrata, ako se ostvare procjenje stručnjaka, ne bi trebale više rasti, ali je pitanje hoće li i koliko padati. Stan koji ima primjerenu cijenu naći će kupca, dok, čini se, dolazi vrijeme kada precijenjeni kvadrati više neće jednostavno nalaziti nekoga tko je spreman platiti cijenu za njih.

Objava Stanogradnja u Velikoj Gorici ne staje: Kvadrat novog stana premašio 3000 eura, zgrade i dalje niču preko noći, ali čini se da kupci posustaju… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.