Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija potiče obrazovanje za strukovna zanimanja: Regionalni centri kompetentnosti ključ su uspjeha

[]

centri

Na području Zagrebačke županije trenutno posluje 8.840 obrta. Obrtnika je iz godine u godinu sve više, prosječno se godišnje bilježi porast broja obrta od 8%. I dok primjerice u Zagrebu ima najviše uslužnih i intelektualnih obrta, u Zagrebačkoj županiji prednjače proizvodni obrti.

Prema podacima FINA-e ne samo da raste broja obrta i poduzetnika u našoj županiji, već raste i broj zaposlenika, a u porastu su prihodi. Prosječne neto plaće kod obrtnika za 2022. godinu iznosile su 956 eura.

Prema istraživanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na tržištu najviše nedostaju upravo obrtnička zanimanja. Primjerice u građevini nedostaje kvalificiranih radnika gotovo svih zvanja, a najviše se traže tesari, armirači, fasaderi, zidari, krovopokrivači i keramičari.

U sektoru zanatskih usluga kroničan je manjak elektroinstalatera, automehaničara, stolara, staklara, vodoinstalatera, bravara, instalatera grijanja, soboslikara, dimnjačara i tapetara. U ugostiteljstvu i turizmu nedostaje kuhara i konobara, a u prometu svih kategorija vozača.

Na tržištu rada nema dovoljni ni medicinskih sestara, farmaceutskih tehničara, zdravstveno-laboratorijskih tehničara i primalja.

U izgradnju i opremanje tri centra uloženo 15,5 milijuna eura

Zagrebačka županija prepoznala je potrebe obrtnika i njihovu potragu za obrazovanim radnicima koji su školovani za rad na suvremenim strojevima i uređajima. Zato je prije dvije i pol godine pokrenuta izgradnju tri moderna regionalna centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Projekti su vrijedni 15,5 milijuna eura, od čega je 10,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskih fondova, dok je sama županija osigurala gotovo pet milijuna eura.

Projekt je obuhvatio dogradnju srednjih strukovnih škola u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru. Trebalo je također nabaviti novu opremu, educirati nastavnike te modernizirati obrazovne programe i prilagoditi ih potrebama tržišta rada.

centri

U Velikoj Gorici pored Srednje strukovne škole izgrađen je Regionalni centar kompetentnosti koji pokriva područje CAD/CAM/CNC sustava i 3D tehnologije, u Samoboru je Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok je u Dugom Selu RCK za robotiku.

Ovi centri pokrivaju mrežu od devet strukovnih škola i preko 2000 učenika koji će se školovati i učiti na vrhunskoj, modernoj opremi koja je u koraku s vremenom. Učenici će učiti kroz rad, a poduzetnici će dobiti mlade radnike koji su pripremljeni za tržište rada.

Foto: Zagrebačka županija

Kako je istaknuo župan Stjepan Kožić na otvorenju Regionalnog cnetra kompetentnosti u Velikoj Gorici ovim projektom postavljeni su temelji strukovnom obrazovanju.

– Naša djeca, osim što će imati priliku školovati se u suvremenim centrima izvrsnosti, odmah po završetku škole s lakoćom će nalaziti posao u struci u brojnim tvrtkama koje posluju u našim poduzetnički zonama, a vape upravo za stručnim kadrom – kazao je župan.

Za sva tri centra osigurana još dva milijuna eura

Najavio je kako će županija u sljedećih pet godina osigurati još dva milijuna eura za rad sva tri centra izvrsnosti.

Inače Srednja strukovna škola Velika Gorica nalazi se na popisu 25 regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju. Gorička strukovna škola regionalni je centar kompetentnosti za strojarstvo. Ministarstvo znanosti i obrazovanja centre imenuju na pet godina, a postoji mogućnost ponovnog imenovanja.

Regionalni centri kompetentnosti su mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojima se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja.

Da bi neka škola postala regionalni centar kompetentnosti mora provoditi inovativne modele učenja, imati izvrsne nastavnike, visokokvalitetnu infrastruktura, odličnu suradnju s poduzetnicima…

Za upise u srednje strukovne škole posljednjih godina interes je sve veći. Vjerujemo kako će upravo ovi moderni centri omogućiti da strukovna zanimanja budu hit među mladima.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Zagrebačka županija potiče obrazovanje za strukovna zanimanja: Regionalni centri kompetentnosti ključ su uspjeha pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.