Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici se ne možete testirati na Covid 19, ali se može u Ivanić Gradu i Rakitju

[]

Ponukani povećanim brojem zaraženih od koronavirusa posljednjih tjedana, čitatelji su nam postavili pitanje može li se testiranje na Covid 19 obaviti u Velikoj Gorici. Iako je i Gorica imala punkt za drive in testiranje, u kojem se uzorak uzimao za nekoliko desetaka sekundi, on više ne postoji. Taj je punkt otvoren početkom travnja, a osim njega Velika Gorica imala je i specijaliziranu Covid 19 ambulantu. Što je danas, kada pandemija opet jača, ostalo u Velikoj Gorici, šestom gradu po veličini u Hrvatskoj s više od 60.000 stanovnika?

– Odlukom Županijskog stožera Civilne zaštite prestala je s radom i Covid ambulanta i drive in testiranje na koronavirus – objašnjava Ervin Kolarec, gorički dogradonačelnik i načelnik Stožera Civilne zaštite Velike Gorice,  dodajući da je u Gorici ukupno provedeno 450 testiranja na koronavirus. Na pitanje gdje se danas Velikogoričani mogu testirati, posebno u slučajevima ako nemaju liječničke uputnice, te koliko stoji testiranje Kolarec nas je uputuio na Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

covid-19
Foto: Ilustracija / Pixabay

– Testiranje na koronavirus se u ovom trenutku uopće ne može obaviti u Velikoj Gorici. Isključivo uz uputnicu liječnika obiteljske medicine može se testirati u naša dva laboratorija u Rakitju i Ivanić Gradu – objasnio nam je dr. Boris Ljubić, zamjenik ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Dobro je što je Velika Gorica, barem zasad, ostala relativno pošteđena u epidemiji koronavirusa. I u ovom drugom valu (ili produžetku prvog vala, kako kažu neki stručnjaci), koji traje negdje od sredine lipnja, Goričani i stanovnici okolnih mjesta se dobro drže. Nije, naravno, ni Rakitje ili Ivanić Grad na kraju svijeta, a nisu daleko niti zagrebački laboratoriji u kojima se mogu obaviti testiranja. Na službenim stranicama Grada Velike Gorice nije moguće naći obavijest o ukidanju drive in testiranja i Covid ambulante, iako je krajem travnja stavljena vijest o ukidanju noćne smjene u toj ambulanti, a još 18. ožujka informacija o otvaranju posebne ordinacije za osobe za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom u goričkom Domu zdravlja. Danas na Covid ambulantu i drive in testiranja podsjeća samo šator koji je uvijek stoji u dvorištu Doma zdravlja.