Prijava

Vaša prijava

Što ako Dražen Barišić podnese ostavku: Gorica dobiva trećeg gradonačelnika u stotinjak dana, kormilo grada preuzima Krešimir Ačkar?

[]

Biti gradonačelnik Velike Gorice trenutačno baš i ne spada u atraktivne političke pozicije. Dražen Barišić, aktualni gradonačelnik Velike Gorice, je u istražnom zatvoru u Remetincu pod teškim sumnjama za namještanje poslova i javnih natječaja firmi Kreše Peteka, poduzetnika iz Ivanić-Grada.

S druge strane Ervin Kolarec, kojem je Barišić dao mandat da ga mijenja, bori se s udarima oporbe i nastoji osigurati funkcioniranje grada. Istodobno su sve političke opcije u potrazi za novim kandidatima koji bi mogli postati gradonačelnik Velike Gorice na lokalnim izborima u svibnju sljedeće godine.

Hoće li HDZ-ovac Barišić slijediti SDP-ovca Grgića?

Istodobno s političkim bitkama u našem gradu, prvi čovjek Nove Gradiške, SDP-ovac Vinko Grgić, odlučio je iz remetinečkog zatvora dati ostavku na mjesto gradonačelnika. On je, poput Barišića, jedan od osumnjičenih za nedopuštenu suradnju s Krešom Petekom. Najavljivao je Grgić odmah nakon zatvaranja da će dati ostavku, ali se na to nije odlučio dok, čini se, nije shvatio da bez tog čina neće tako skoro izaći iz Remetinca. A u zatvoru je već više od mjesec dana.

Njega i Barišića su pritvorili kako ne bi utjecali na svjedoke, ali i kako ne bi ponovili kazneno djelo koje im se stavlja na teret. Utjecaj na svjedoke će nestati kada svi svjedoci u njihovim slučajevima budu ispitani, ali opasnost od ponavljanja kaznenog djela postoji sve dok su na gradonačelničkim funkcijama. Dražen Barišić je, potvrdili su nam iz goričkog Poglavarstva, primio plaću za rujan kao gradonačelnik Velike Gorice.

U Barišićevom slučaju treba ispitati 40-ak svjedoka, ali taj postupak je, prema posljednjim dostupnim informacijama iz pravosudnih krugova, poprilično spor, pa je do sada ispitano tek njih osam. Ipak postoji nada da će svi biti ispitani negdje do Božića. Barišić zasad nije davao signale da je i on spreman dati ostavku, ali se o i toj mogućnosti posljednjih dana počelo nagađati u kuloarima bliskim velikogoričkim HDZ-ovim strukturama. I sve se više spominje da bi se Barišić na to mogao odlučiti negdje pred kraj godine kada mu istječe aktualno produženje pritvora.

Nova godina na slobodi, u ožujku povratak u Sabor

Obistine li se te priče i ispitaju li se svi svjedoci, Barišić bi možda čak i Novu godinu mogao dočekati na slobodi. No, u tom se slučaju više neće moći vratiti u zgradu Poglavarstva na velikogoričkom Trgu kralja Tomislava, nego će morati pričekati nešto manje od tri mjeseca kako bi ponovno aktivirao saborski mandat. Taj je mandat, podsjetimo, nakon pritvaranja stavio u mirovanje, na njegovo mjesto je stigao Mato Čičak, načelnik općine Rugvica. Ponovno aktiviranje mandata moguće je šest mjeseci nakon stavljanja u mirovanje.

Što će se u toj situaciji dogoditi u Velikoj Gorici? Po sili zakona gradonačelnik u tom slučaju postaje Krešo Ačkar budući je na listi izabranih dužnosnika bio prvi zamjenik gradonačelnika, a Ervin Kolarec je bio drugi. To znači da bi Ačkar postao treći gradonačelnik Velike Gorice u stotinjak dana nakon uhićenja Dražena Barišića.

Pitanje je, međutim, bi li se Ačkaru isplatio dolazak na tu poziciju. Činjenica jest da će do tada Ervin Kolarec kao v.d. gradonačelnika primiti najjače udarce oporbe, izgurati mogući rebalans ovogodišnjeg proračuna, izboriti se za donošenje proračuna za 2021. godinu, riješiti problem javnog gradskog prijevoza… No, ulaskom u izbornu godinu napadi političkih protivnika neće stati. Upravo suprotno, sigurno će jačati. A Ačkar očekuje da će ponovno biti na čelu gradske organizacije HDZ-a Velike Gorice čime praktično postaje i glavni kandidat te stranke za gradonačelnika na svibanjskim izborima.

Gradonačelnik može biti i još nepoznato iznenađenje…

Možda bi čak bilo mudrije da prepusti Kolarcu vođenje grada do izbora (i primanje glavnine udara oporbe), a on uđe u kampanju i možda, nakon brojanja glasova, postane pravi, a ne privremeni gradonačelnik? Pitanje je to od milijun dolara i ispravan odgovor na njega može i Ačkaru i goričkom HDZ-u donijeti puno, isto kao što pogrešan potez tu stranku, nakon 12 godina vladavine, šalje u gradsku oporbu.

Najveći teret HDZ-u i istodobno najveći adut oporbe jest Dražen Barišić. On je osumnjičen u najvećoj koruptivnoj aferi u povijesti Velike Gorice. I upravo ta njegova pozicija, neovisno kako će na kraju završiti pravosudni postupak, uvelike će odlučiti razvoj političke situacije u Velikoj Gorici. Trebat će dosta političke umješnosti i mudrosti kako bi se iz događaja predstojećih mjeseci izuklo najviše. Odnosi se to i na trenutačnu vlast i na oporbu. Jer ne treba zaboraviti da je povjerenje naših ljudi u političare minimalno pa su u takvoj situaciji svi ishodi izbora mogući – i da pobijedi oporba i neki njihov gradonačelnik (što se iz današnje perspektive čini vjerojatnim), da ponovno neki novi HDZ-ovac ostane u gradonačelničkoj fotelji, ali i da se pojavi neko novo lice, samostalno ili u nekoj novoj kombinaciji i odnese konačnu pobjedu. Kako bilo, pred nama su zanimljivi poltički mjeseci. Tko će biti novi gradonačelnik Velike Gorice vjerojatno trenutačno ne zna niti Vidoviti Milan.

Objava Što ako Dražen Barišić podnese ostavku: Gorica dobiva trećeg gradonačelnika u stotinjak dana, kormilo grada preuzima Krešimir Ačkar? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.