Prijava

Vaša prijava

Cure novi transkripti iz Afere Elektrocentar Petek: Krešo Petek se hvalio da je srušio natječaj za rasvjetu u Gorici. Barišić u novim problemima?

[]

I dalje nastavljaju curiti u medije transkripti tajno snimljenih razgovora aktera afere Elektrocentar Petek. Afera je to koja već 40 dana trese Hrvatsku, zbog koje su verbalno zaratili predsjednik i premijer, a Velika Gorica je obezglavljena jer je gradonačelnik Dražen Barišić, jedan od glavnih osumnjičenih, u Remetincu. Tamo je i prvoosumnjičeni poduzetnik Krešo Petek kojem su, kako tvrde istražitelji, dva gradonačelnika i bivši direktor Janafa namještali poslove vrijedne desetke milijuna kuna.

Posljednje transkripte objavio je Večernji list. U ovom slučaju se radi o nastavku priče o poništavanju javnog natječaja za postavljanje javne rasvjete u Velikoj Gorici. O tom je slučaju prvi opširnije pisao naš portal. Taj je projekt bio u sjeni drugog navodnog namještanja posla u našem gradu – izgradnje pročistača otpadnih voda.

– Ja kad kažem da nešto držim pod kontrolom, ja držim, ak’ ništa drugo, ja poništim… kak’ je i bilo, ja sam poništio – hvalio se Krešo Petek u razgovoru s Gordanom Sataićem iz tvrtke IVIS 94 s kojom se njegov Elektrocentar Petek spremao zajedno ući u posao oko rasvjete na HRT-u.

No to prije spomenuto poništavanje natječaja se odnosilo na projekt javne rasvjete u Velikoj Gorici. Petekova firma se natjecala za dobivanje posla u Gorici s još dvije, ali je jedna otpala zbog nedostatka bankovne garancije.  Ostao je samo Elektrocentar i HEP ESCO. Elektrocentar Petek dao je ponudu na 32,9 milijuna kuna bez PDV-a, a HEP ESCO bio je puno povoljniji s ponudom od 25,8 milijuna kuna bez PDV-a. Ponude su otvorene krajem ožujka prošle godine. Četiri mjeseca kasnije, krajem srpnja 2019., natječaj je poništen iz proceduralnog razloga.

Stoga Petekova izjava da ”ak ništa drugo, ja poništim” novi je potencijalni problem za velikogoričkog gradonačelnika koji se intenzivno družio i surađivao s Petekom. Naravno da se možda radi i o pukom hvalisanju ivanićgradskog poduzetnika, ali to će tek trebati utvrditi tijekom sudskog postupka. Je li Krešo Petek stvarno bio toliko moćan da sruši natječaj u Velikoj Gorici? Možda i to uskoro još jasnije saznamo iz nekog novog transkripta tajno snimljenog razgovora.

Inače, HEP ESCO se, misle istražitelji, osvetio Peteku zbog poništavanja natječaja u Velikoj Gorici upravo na poslu s rasvjetom na HRT-u. Petek je, uz već spomenutu tvrtku IVIS 94, u zajednicu ponuđača za taj posao uzeo i tvrtku Energy Plus. I oko tog se posla Krešo Petek hvalio kako jedini ima pristup dokumentaciji, pokazuju transkripti. Ipak, HEP ESCO mu je doslovce preoteo partnera, Energy Plus, i Petek je ostao na suhom. Čak se ivanićgradski poduzetnik, prema istražiteljima, pokušao ubaciti da i on, uz HEP ESCO i Energy Plus, odradi dio posla. No iz HEP ESCO-a nisu ni htjeli čuti za tu ideju.

– Petek ne može jer nam je on srušil Goricu – obrazložio je Krešo Petek čitavu situaciju u tajno snimljenom telefonskom razgovoru s vlasnikom Energy Plusa. Petek nije uspio poništiti ovaj natječaj, iako je, tvrde istražitelji, govorio kako ima svog čovjeka u Nadzornom odboru HRT-a. Posao je na kraju dobio HEP ESCO uz još jednog partnera. Za podizvođača su uzeli Energy Plus.

Ova navodna koruptivna hobotnica oko Kreše Peteka i svi transkripti koji su došli do javnosti prava su podloga za napeti triler ili krimi-seriju u niz nastavaka. No, što ako se ovdje ne radi o fikciji, nego su tajni istražitelji skupili dovoljno dokaza koji će na sudu pokazati da nas je ta koruptivna hobotnica stvarno okruživala? U tom slučaju će Velika Gorica ostati trajno oblježena kriminalnom spregom politike i biznisa. Strašno.

Objava Cure novi transkripti iz Afere Elektrocentar Petek: Krešo Petek se hvalio da je srušio natječaj za rasvjetu u Gorici. Barišić u novim problemima? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.