Prijava

Vaša prijava

“Zaraćeni” čelnici velikogoričkog HDZ-a bili u središnjici


Barišić je predsjednik velikogoričkog HDZ-a pa ima pravo i odgovornost vođenja stranke

HDZ proslava 25 g, Coric u prvom redu

Od visokog izvora bliskog vrhu velikogoričkog HDZ-a, doznajemo da je u utorak (17. ožujka) u HDZ-ovoj središnjici na Trgu žrtava fašizma, održan sastanak velikogoričkih HDZ-ovaca s vrhom stranke. Uz gradonačelnika Barišića na sastanku je bio Mate Ćorić koji je svojom javnom podrškom dr. Dragi Prgometu uzburkao duhove u velikogoričkom HDZ-u. Kao predstavnici druge struje goričkog HDZ-a, na sastanku su bili Tomo Vidović, predsjednik Gradskog vijeća i Ante Šimunović, voditelj Ureda gradonačelnika, koji je formalno tražio Ćorićevo isključenje iz stranke, zbog njegove javne podrške disidentu Prgometu.

Koliku važnost vrh HDZ-a posvećuje velikogoričkom ogranku, može se ocijeniti prema domaćinima sastanka koji u pokušali primiriti suprotstavljene struje u velikogoričkom ogranku. Naime, osim predsjednika Karamarka, na sastanku je bio i glavni tajnik Milijan Brkić, kao i potpredsjednik Dražen Bošnjaković.

Kako doznajemo iz izvora bliskih gradonačelniku Barišiću, njemu je iskazana nedvosmislena podrška, ali i odgovornost vrha HDZ-a u daljnjem vođenju velikogoričkoga ogranka stranke. Iako su se Šimunović i Vidović, navodno “pjenili” i zahtijevali oštre sankcije protiv Ćorića, predsjednik HDZ-a prepustio je vođenje tog postupka velikogoričkom ogranku, odnosno predsjedniku Gradske organizacije Draženu Barišiću.

I Karamarko i Brkić iskazali su da cijene to što je Mate Ćorić dragovoljac Domovinskog rata, a navodno zaprimili su i pismo potpore Ćoriću iz velikogoričke HVIDRE. Ćorić je pojasnio kako ni u jednom trenutku nije negativno govorio o vrhu HDZ-a, nego se samo osvrnuo na stanje u hrvatskom društvu općenito. Naglasio je i da su neki mediji potpuno zlonamjerno izvrnuli njegove riječi, kako bi naškodili Barišiću, kao predsjedniku velikogoričkog HDZ-a. Naš izvor naveo nam je da je Ćorić na sastanak sa sobom ponio i člansku iskaznicu HDZ-a, koju je bio spreman baciti na stol, ukoliko bi ga Karamarko napao zbog objave podrške Prgometu na Facebooku.

Sada je sve očitije da se vrh HDZ-a neće odviše miješati u velikogoričku gradsku organizaciju. Ako je središnjica zaista dala Barišiću otvorene ruke, ali i odgovornost za vođenje stranke u Gorici, sa sigurnošću se može očekivati  daljnje “čišćenje” redova velikogoričkog HDZ-a od kadrova Ivana Šukera.

Osim Šimunovića koji više ni ne živi u Velikoj Gorici, predstoji vjerojatno micanje i drugih goričkih hadezeovaca s kojima je Barišić u sukobu ili su prijetnja njegovim političkima ambicijama. Trenutačno je najugroženiji Tomo Vidović, koji je s Barišićem u ozbiljnom „razmimoilaženju“, pa dožupan Rudolf Vujević koji se sasvim povukao iz javnosti i Gradskog odbora HDZ-a. Za svoju poziciju nije siguran ni dogradonačelnik Ervin Kolarec koje Barišić često „zaobilazi“ i opstruira njegova obećanja velikogoričkim sportašima. U timu Ervina Kolarca, a time su u opasnosti od marginalizacije i „čistke“ i Tomislav Landeka, predsjednik velikogoričke Mladeži HDZ-a i direktor GSG-a te ravnateljica Pučkog učilišta Barbara Grđan -Odrčić.

Vrh HDZ-a je od svih „zaraćenih“ strana tražio smirivanje tenzija i jedinstvo stranke. Usprkos toga neki Barišićevi suradnici i pobornici trijumfalistički šire priču da je Barišić dobio prvu bitku sa središnjicom stranke te da sada slijedi „uvođenje reda“.

Koliko je politički pametno opredjeljivanje vrha HDZ-a na stranu čovjeka koji je opterećen brojnim aferama i sukobom interesa, osobito iz svoga prvog mandata, uskoro će biti poznato. U ovoj novoj fazi “rata” unutar velikogoričkog HDZ-a, zadnju riječ bi ipak mogle imati “institucije sustava”, poput DORH-a i USKOK-a…