Prijava

Vaša prijava

Život i djelo kardinala Franje Šepera


132. Matičin četvrtak

P1110528
Dr.sc. Josip Kajinić, postdoktorand iz Hrvatskog instituta za povijest, održao je predavanje o životu i djelovanju kardinala Franje Šepera, najviše rangirane osobe u hijerarhiji Katoličke Crkve s prostora Hrvatske. Predavanje je održano u sklopu Matičina četvrtka, sinoć, 19. ožujka, u Muzeju Turopolja.

Kardinal Šeper rođen je 1905. godine u Osijeku. Iako je njegova obitelj mislila kako će postati liječnik, Franjo se već kao srednjoškolac upoznao s Ivanom Merzom te je u samostanu isusovaca u Palmotićevoj ulici, nakon mature, obavio duhovne vježbe i odlučio se za svećeničko zvanje.

Kako je napomenuo Josip Kajinić, godine 1924. nadbiskup Bauer poslao je Franju Šepera, zajedno s Alojzijem Stepincem na studij teologije u Rim kao pitomce zavoda Germanicuma. Šeper je studij završio 1930. godine, a iste je godine u Rimu zaređen za svećenika.

Kardinal Šeper je, obavljajući dužnost prefekta Kongregacije za nauk vjere u Vatikanu, bio treća, odnosno u vjerskom pogledu druga najznačajnija osoba Crkve odmah nakon Svetog Oca. Kajinić je iznio faktografske podatke o Šeperovu životu te pokazatelje njegove velike uloge za Zagrebačku nadbiskupiju, Crkvu u Hrvatskoj i svijetu. (ap)