Prijava

Vaša prijava

Dani narcisa


Narcisama i edukacijom protiv raka dojke

IMG_8314

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizirala je 21. ožujka Dan narcisa diljem Županije. U Velikoj Gorici građani su mogli podržati akciju na Trgu Stjepana Radića, na Tržnom centru, ispred Kauflanda i ispred Robne kuće.  Novac od prodaje narcisa bit će iskorišten za daljnji rad Udruge te za nabavu linearnog akceleratora, aparata kojim bi žene bile ozračene samo jednom, i to tijekom operacije.

Akciju su podržali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec, Tomo Vidović, predsjednik Gradskog vijeća, saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, pridruživši se volonterkama Udruge u prodaji narcisa.

IMG_8318

Rak dojke najčešći je uzrok smrtnosti kod žena, a može biti potpuno izlječiv ukoliko se otkrije u ranoj fazi. Stoga volonterke Udruge upozoravaju na važnost samopregleda. Već 14 godina Udruga organizira edukacije o ispravnom samopregledu. Edukaciraju se već i srednjoškolke, jer ova zloćudna bolest ne bira dob. Snimanja za sve žene starije od 50 godina su besplatna. „Život nema reprizu, a samopregled traje samo 5 minuta“, kaže Đurđa Dehin, predsjednica Udruge te dodaje kako za potpunu dijagnostiku on nije dovoljan. Treba napraviti ultrazvučni i mamografski pregled.

IMG_8286

U Hrvatskoj svake godine 2500 žena oboli od raka dojke, a između 950 i tisuću ih umre, jer su prekasno otkrile bolest.

IMG_8103

Udruga djeluje već 14 godina, a sjedište joj je u našem Gradu. Na nedavno održanoj skupštini predsjednica Đurđa Dehin izvijestila je da je Udruga lani organizirala i administrativno popratila mamografsko snimanje za 2343 žene te denzitometrijsko snimanje za 628 žena.

Tijekom mamografskog snimanja žene se educiraju o ispravnom sampregledu dojki. Gospođa Dehin ističe da je odaziv žena pozvanih na mamografsko snimanje prošle godine bi slab, osim u listopadu, kada je toj bolesti dana veća medijska pažnja.


Veselo druženje članova Udruge Suncokret

Hribarova Filmska družina dobila novčana sredstva