Prijava

Vaša prijava

Očekuje se vijećničko pitanje o ŽOK Azeni Velika Gorica


DANAS ZASJEDA GRADSKO VIJEĆE

Očekuje se vijećničko pitanje o ŽOK Azeni Velika Gorica

Azena Rijeka, proslava poena

ŽOK Azena je 2012. godine dobila od Zajednice športskih udruga Grada 562 tisuće kuna. Te natjecateljske sezone je ŽOK Azena bila druga u Hrvatskoj i finalist Hrvatskog kupa. Ove sezone Azena je s vrlo pomlađenom ekipom ostala u Prvoj ligi, a omladinske  selekcije  su napravile najbolje rezultate još od 2002. godine. Usprkos toga, proračun Azene smanjen je 2015. godine s 480 tisuća na 230 tisuća kuna, bez ikakvog obrazloženja. Istovremeno, Košarkaškom klubu Gorica  kojeg vodi Goran Kovačić, aktualni predsjednik ZŠU GVG, dotacija je s 505 tisuća u prošloj godini, povećana na 700 tisuća kuna u ovoj godini. Donosimo kratku komparativnu analizu prihoda ŽOK Azene Velika Gorice i Košarkaškog kluba Gorica u razdoblju od 2012. do 2015. godine.

ZŠUGVG je osnovana 1996. godine. Do danas nije izradila pravilnik o kriterijima dodjele novca iz gradskog proračuna namijenjenih sportu koji bi bio dostupan javnosti. Godine 2010. napravljen je okviran plan što ZŠU prati i financira, ali je on toliko rastezljiv da Izvršni odbor i Skupština mogu donijeti odluku kakvu god hoće. Do danas nije napravljen ni pravilnik o radu Skupštine ZŠU GVG.

Statut ZŠU GVG nije u skladu sa Zakonom o sportu niti sa starim ni novim Zakonom o udrugama. Sve punopravne članice ZŠU moraju po Zakonu biti i članice Skupštine, a to nije tako. Primjerice, ŽOK Azena, kao najtrofejniji klub Velike Gorice i najveći sportski brend nije članica Skupštine ZŠUGVG.

U otvorenom pismu Maraton kluba velikogoričkoj javnosti navedeno je da:

– ZŠU GVG dijeli novac bez ikakvih kriterija

– Da analiza raspodjele novca za sport pokazuje da klubovi koji imaju predstavnike u Izvršnom odboru ZŠUGVG u posljednje tri godine stalno povećavaju godišnje dotacije, a da se proračun za sport istovremeno smanjuje.

– Da ZŠU sufinancira i udruge koje ne prijavljuju prihode i ne plaćaju poreze i prireze

Kako se dijeli porezni novac, prikazat ćemo na  komparaciji Košarkaškog kluba Gorica i ŽOK Azene Velika Gorica. Godine 2012. kada je za sport izdvajano samo 6.300.000,00 kuna, Košarkaški klub, iako u Drugoj ligi, dobivao je 554 tisuće kuna, a ŽOK Azena, koja je 2012./13. bila prvoligaš, druga u Hrvatskoj i finalist Hrvatskog kupa, imala je 562 tisuće kuna. Od ukupnog iznosa, za program udruga od posebnog značaja ŽOK Azena je dobivala 120 tisuća kuna, a KK Gorica 60 tisuća kuna.

U 2013. godini košarkaški klub za posebni značaj dobiva 110 tisuća kuna, a ŽOK Azena 205 tisuća kuna. U redovnim programima KK Gorica dobiva 305 tisuća, a ŽOK Azena 320 tisuća kuna. Ukupno dakle, Azena je od ZŠU dobila 525 tisuća, a Košarkaški klub 415 tisuća kuna. Proračun ZŠUGVG iznosio je te godine 7.490 tisuća kuna.

U 2014. godini, kada ZŠU preuzima Goran Kovačić, za udruge od posebno značaja KK Gorica dobiva 200 tisuća, a ŽOK Azena Velika Gorica 160 tisuća kuna. Za redovni program košarkaši dobivaju 305 tisuća, a ŽOK Azena 320 tisuća kuna. Košarkašima je još za športsku školu isplaćeno 100 tisuća kuna. Ukupno je KK Gorica u 2014. dobila 605 tisuća, a ŽOK Azena 480 tisuća kuna.

Na kraju, u 2015. godini KK Gorica će dobiti na ime udruge od posebnog značaja 230 tisuća, a ŽOK Azena Velika Gorica samo 50 tisuća kuna. U redovnom programu KK Gorica će dobiti 380 tisuća, a ŽOK Azena 180 tisuća kuna. Ukupno će KK Gorica, računajući i 90 tisuća kuna za športsku školu  u 2015. primiti 700 tisuća kuna, a ŽOK Azena Velika Gorica 230 tisuća kuna. Sve po kriterijima.

Od 2012. godine do 2015. godine, ŽOK Azena je, kao jedini ženski prvoligaš, najbolja ekipa Grada Velike Gorice 2013. i 2014. godine, pala s 562 tisuća, na 230 tisuća kuna. Azena u natjecanjima HOS-a i Zagrebačke županije ima 7 ekipa, isto kao i Rukometni klub Gorica, ali HRK Gorica će od ZŠU ove godine dobiti 700 tisuća kuna, a ŽOK Azena 470 tisuća kuna manje.

Još je upečatljiv podatak o klubovima od posebnog značaja za Grad Veliku Goricu. Godine 2012. od posebnog značaja bile su samo četiri udruge – HNK Gorica, HRK Gorica, ŽOK Azena i KK Gorica, a 2015. godine od posebnog značaja su, osim četiri navedene, još Streljačko društvo Gord (70 tisuća kn), Karate klub Velika Gorica  (35 tisuća kn), JK Pinky (35 tisuća kn) i AK Velika Gorica (35 tisuća kn). Svi navedeni klubovi, osim Azene i Atletskog kluba Velika Gorica imaju predstavnike u Izvršnom odboru ZŠ kojeg je po Statutu izabrao predsjednik Goran Kovačić. Riječ je o eklatantnom primjeru sukoba interesa, jer je članovima Izvršnog odbora u interesu smanjiti dotacije drugim klubovima, kako bi svojim, to jest sebi, povećali izdvajanja. Uvrštavanjem klubova koji imaju predstavnike u Izvršnom odboru ZŠU u udruge od posebno značaja, Goran Kovačić, zapravo, ojačava svoju poziciju i stvara kliku koja bez kontrole Gradskog vijeća raspodjeljuje novac poreznih obveznika. Ove godine je to 7.135.000,00 kuna. Protuzakonitim Statutom kojim se odobrava da Izvršni odbor bira predsjednik ZŠU, a ne Skupština Zajednice te da Izvršni odbor donosi prijedlog raspodjele novca poreznih obveznika marginalizira se Skupština ZŠU GVG. O raspodijeli više od 7 milijuna kuna, odlučuje 7 – 8 osoba koje se bore za svoje interese (klubove) te odlučuju bez jasnih i javnih kriterija za sve članice ZŠU.

AZENA U 2014. GODINI. USPJESI OMLADINSKIH SELAKCIJA

ŽOK Azena Velika Gorica poslije 2013. godine, kada je bila viceprvak Hrvatske i Hrvatskog kupa, nije igrala međunarodni CEV kup jer ZŠU nije za to pronašla dodatna sredstva, iako Zakon o sportu propisuje da sve troškove međunarodnih natjecanja klubova snosi lokalna samouprava. No, velika je gospodarska kriza, a u Gradu i nije bilo volje da se Azeni omogući sudjelovanje u međunarodnom natjecanju.

Azena je već 2013./14. godinu krenula s pomlađivanjem ekipe, djelomično i zato što više nije mogla pokrivati osnovne troškove natjecanja dviju ekipa u programu HOS-a, pet ekipa u županijskim natjecanjima te škole odbojke u Velikoj Gorici i Velikoj Mlaki. U Prvoj HOL za žene, Azena je u sezoni 2013./14. bila peta. ZŠU GVG ju je proglasila najboljom ekipom Grada Velike Gorice 2014. godine.

U sezoni 2014./2015. Azena je Prvu ligu igrala s juniorkama i bila posljednja, pa će iduće godine igrati u drugoj jakosnoj skupini Prve lige.

U 2014. godini Azena je u natjecanja HOS-a uključila i treću ekipu s igračicama starosti od 12 do 15 godina. Sve je financirala iz redovnih (smanjenih) sredstava.

Održala je i škole odbojke te sve mlađe dobne kategorije u natjecanjima Odbojkaškog saveza Zagrebačke županije. Tako su se u tekućoj sezoni natjecale Azenine ekipe u mini odbojci, mlađe kadetkinje, kadetkinje i juniorke.

Juniorke su županijske prvakinje 2014./15., regionalne prvakinje i 4. u Hrvatskoj. Čak 22 tisuće kuna stajalo je trodnevno Državno prvenstvo u Rovinju, što je Azena isfinancirala iz redovnih sredstava i dotacijama sponzora. ZŠU GVG je na molbu Azene da financijski pomogne, odgovorila negativno, a Grad nije ni odgovorio na molbu Azene.

I ekipa mlađih kadetkinja se plasirala na Državno prvenstvo koje se igra od 29. ožujka, također u Rovinju. Trošak snose Azena i roditelji igračica.

Ekipa kadetkinja Azene nedavno se plasirala na final four Zagrebačke županije, koji će se igrati u travnju, tako da postoji mogućnost da se i kadetkinje probiju na regionalno ili državno prvenstvo.

Drastično smanjenje dotacije Azeni za 2015. godinu, namjerno je uništavanje Kluba koji u sezoni 2014./15. bilježi slab rezultat prve ekipe, ali i dalje ostaje u Prvoj HOL za žene, ali ostvaruje najbolje rezultate u mlađim dobnim kategorijama još od 2002. godine.

Kada pridodamo tome podatak da je Azena igrala CEV kup 2010. godine, da je jedini od velikogoričkih klubova osvajač Hrvatskog kupa i jedini klub tri puta viceprvak Hrvatske i jedini koji je igrao u Europi, današnje šikaniranje i uništavanje Azene može se jedino shvatiti kao političko naselje, jer vodstvo Azene očito ne odgovara vodstvu Grada. Politička nepodobnost opet se vratila u Veliku Goricu.


Predavanja o upotrebi pesticida

3. Samobor Craft Festival – mjesto gdje baština susreće kreativnost