Prijava

Vaša prijava

Od poželjne investicije, Goričanka postaje novi uteg oko vrata Grada


VG Goričanka dokapitalizirana sa 6 milijuna kuna. Grad suvlasnik

IMG_8496

Tomo Vidović, predsjednik Gradskog vijeća: „Zemljište smo platiti 17 milijuna kuna, 20 milijuna predviđamo za rekonstrukciju zgrade, ne znam je li u tome i opremanje. Izvantroškovnički radovi kod rekonstrukcije mogu biti zanimljivi. Možda će nas u konačnici novi komunalni centar koštati i 40 milijuna kuna. Ne želimo da nam se dogodi trauma Velkom“.

Gradsko vijeće donijelo je odluku da se novoosnovanoj gradskoj tvrtki VG Goričanka d.o.o. poveća temeljni ulog za 6 milijuna kuna. Novac će se uplatiti iz proračuna, a Grad Velika Gorica, postaje član novog trgovačkog društva uz njegove osnivače VG Komunalac d.o.o., VG Vodoopskrbu d.o.o. i VG Čistoću d.o.o., koje su u stopostotnom vlasništvu Grada.

Gradonačelnik Barišić pojasnio je kako je ova investicija učinkovita, svrhovita i ekonomična. Gradske komunalne tvrtke se sele u vlastiti prostor. Grad neće više plaćati najam, koji iznosi oko 2 milijuna kuna godišnje, a plaća se od 2006. godine. Osim gradskih tvrtki moguće je iznajmljivanje prostora i drugim zainteresiranim tvrtkama. Predviđa se da će u Komunalnom centru biti smještene Javna vatrogasna postrojba te Turistička zajednica. Ima prostora i za skladište za potrebe Crvenog križa ili za depo Muzeja Turopolja.

IMG_8497

Gradonačelnik je napomenuo da u nuždi Grad još uvijek ima mogućnost prodaje zemljišta iza zgrade, koje ima izlaz na Ulicu A. Kačića Miošića. Također se osvrnuo i na kuloarske priče da su se već sada neki odjeli ili tvrtke mogli preseliti u postojeće kancelarije bivše Goričanke. „Nismo mogli ući prije rekonstrukcije jer je prijašnji vlasnik počupao sve instalacije grijanja, telefona i slično“.

Odluku o unosu 6 milijuna kuna u temeljni kapital nove tvrtke VG Goričanke, iznenađujuće su podržali i oporbeni vijećnici, no imali su i primjedbe.

Goran Beus Richembergh smatra da nije jasno definirano što će Grad plaćanjem 6 milijuna kuna biti u suvlasničkom udjelu. Zanimalo ga je hoće li gradske tvrtke osnivači poduzeća morati plaćati najam u novom prostoru. Također je primijetio da na arhitektonskom crtežu nema tehnološkog parka.

Mario Šipušić rekao je da se zalaže da se zemljište iza zgrade ipak ne proda već da se iskoristi za smještaj voznog i tehnološkog parka.

Gradonačelnik Barišić rekao je da Grad ima dovoljno prostora i izvan grada gdje se može smjestiti mehanizaciju. „Nije primjereno da ona bude u središtu Grada“, rekao je Barišić.

Tomo Vidović, predsjednik Gradskog vijeća osvrnuo se na Studiju ekonomske opravdanosti, koja je naprevljena u srpnju 2013. godine. Smatra da bi je možda trebalo preispitati, jer su u skoro dvije godine mogli nastati novi ekonomski momenti. „Zemljište smo platiti 17 milijuna kuna, 20 milijuna predviđamo za rekonstrukciju, ne znam je li u tome i opremanje. Vantroškovnički radovi kod rekonstrukcije mogu biti zanimljivi. Možda će nas u konačnici novi komunalni centar koštati i 40 milijuna kuna. Ne želimo da nam se dogodi trauma Velkom“, zaključio je Vidović.

Genezu nastanka nove komunalne tvrtke pojasnio je Dragan Perić, direktor VG Komunalca. Grad je zemljište sa postojećom zgradom te građevinsko zemljište iza zgrade, ukupne površine 28,2 tisuće kvadrata,  kupio za 16,5 milijuna kuna. Kupnja je obavljena na petoj dražbi od tvrtke Goričanka nova d.o.o u stečaju, u svibnju 2013. godine 2013. godine. U lipnju 2013. tri velikogoričke komunalne tvrtke osnivaju novo poduzeće VG Goričanku d.o.o. za savjetovanje i usluge.

Natječaj za dobivanje 23 milijuna kuna redita za kupnju Goričanke nove u stečaju raspiran je početkom kolovoza 2013., godine. No kako je pristigla samo jedna ponuda, natječaj je poništen te početkom listopada raspisan novi. Kao najbolji ponuđač izabrana je Hrvatska poštanska banka s kojom je početkom prosinca 2013. sklopljen ugovor o dugoročnom kreditiranju. Krajem godine sklopljen je i kupopradajni ugovor između VG Goričanke d.o.o. i Goričanke nove d.o.o u stečaju.  Početkom 2014. godine slijedi uknjižba na zemljište i nekretninu. Sud VG Goričanka d.o.o upisuje pravo vlasništva, a HPB-u založno pravo. Primopredaja i uvođenje u posjed izvršeno je 29. siječnja 2014. godine.

Nakon toga Grad pristupa ishođenju potrebne dokumentacije za građenje i rekonstrukciju. U veljači 2014. napravljen je idejni projekt, u srpnju 2014. godine izrađen je glavni projekt za rekonstrukciju, u rujnu je gotova projektna dokumentacija a u veljači ove godine završen je idejni projekt. Natječaj za izvođača radova raspisan je 9. veljače 2015. godine. Procijenjena vrijednost radova rekonstrukcije kupljene zgrade nekadašnje Modne konfekcije Goričanka, koji se traže putem javne nabave je 20 milijuna kuna. Rok za odabir izvođača je 12. svibnja ove godine.

Komunalni centar je još jedna investicija koja se provodi na način gradonačelnika Barišića – puno nepoznanica i troškovi znatno već od planiranih ili predočenih javnosti. Komunalni centar trebao je zaživjeti još krajem 2013., pa u proljeće 2014., a sada je razvidno da možda neće biti završen ni do kraja ove godine.

Prva rata u visini 900 tisuća kuna za podignuti kredita od 24 milijuna kuna 31. ožujka dolazi na naplatu, a Grad ne da samo nije realizirao komunalni centar, već očigledno luta i svako malo upuhava novac u komunalna poduzeća koja su osnovala VG Goričanku d.o.o. Javnosti se prodaje priča da su komunalna poduzeća posljednjih godina ostvarila veliku dobit, a istina je da je jedino VG vodoopskrba likvidna, a da su VG Komunalac i VG Čistoća na rubu ili u gubicima. Oni se održavaju posudbama Grada i dokapitalizacijama, metodom koju je Grad primijenio i kod Goričanke.

IMG_8498

Već sada se može reći da je preseljenje Turističke zajednice u krug komunalnih poduzeća promašaj, a ni depoi za Muzej Turopolja i skladišta Crvenog križa nisu baš najsretnija rješenja. Sada se po novome odustalo od tehnološkog parka koji će biti negdje drugdje. Cijela muzika će stajati možda i više od 40 milijuna kuna, a prvotno je bilo rečeno da se podiže kredit od 24 milijuna kuna, jer će se s 8 milijuna kuna razlike od cijene kupnje Goričanke, preurediti skoro nova zgrada i pogoni bivše tekstilne tvrtke. Ujedno će Grad će i dalje plaćati najam u Kolodvorskoj ulici i rate kredita dok se ne dovrši rekonstrukcija koja će, prema riječima gradonačelnika, stajati 20 milijuna kuna?! Grad ima poduzetničku zonu u Vukovinskom polju koja zjapi prazna. Za 20 milijuna kuna na gradskom zemljištu sa skoro svom infrastrukturom može se sagraditi neboder i sve prateće službe komunalnog centra. U Goričanku bi se mogle preseliti već navedene institucije, pa čak i Javna vatrogasna postrojba koja se više ne spominje. Dio ogromnog prostora možda bi se mogao komercijalizirati. Tako bi Gorica dobila kvalitetni skladišni i tehnički prostor, a na Vukovinskom polju suvremeni i funkcionalni Komunalni centar s tehničkom bazom i pratećim službama. Bilo bi to moguće, naravno, kada bi Gradu bilo u interesu da racionalno i na korist građana utroši 40 milijuna kuna. Ali, možda korist građana u ovoj, sve mutnijoj investiciji, nekome nije na prvom mjestu. Možda će Goričanka već na ljeto postati težak kamen oko vrata Grada. U tom slučaju glavnu odgovornost snosit će gradonačelnik Barišić, ali i oporba koja je neoprezno podržala dokapitalizaciju VG Goričanke d.o.o.


Nova Mazda 2 i ušminkana Mazda 6

3. Samobor Craft Festival – mjesto gdje baština susreće kreativnost