Prijava

Vaša prijava

Ipak smjena u Vatrogasnoj zajednici Grada


Mrakovčić umjesto Kovačića

vatrogasna vjezba - natpis IMG_8680 smanjena
Petnaestak DVD-a sutra, 8. travnja, mogla bi preuzeti vlast u Vatrogasnoj zajednici Grada Velike Gorice. Izvanredna godišnja skupština održat će se u restoranu Crni grozd, a medijima i drugima ulaz je zatvoren.

Ivica Kovačić, dosadašnji predsjednik VZGVG, sazvao je izvanrednu izbornu skupštinu na zahtjev 13 vatrogasnih društava. Pripreme za Kovačićevu smjenu i lobiranje kod DVD-a traju već mjesec dana. Konačno je pred nekoliko dana urotnička skupština dobila 16. glas za puč u Vatrogasnoj zajednici. Na nedavnim sastancima urotnika u Starom Čiču i Markuševcu dogovorena je i podjela dužnosti u Vatrogasnoj zjenici kad urotnici preuzmu vlast. Predsjednik će postati Dalibor Mrakovčić, a zapovjednik Boris Turan. Zapovjedništvo VZGVG činit će Nenad Lukić, Boris Fabijančić, Božo Malunec, Milan Đuran, Dario Munjić, Ivan Šaban, Maceković i Pisciutta.

U Upravni odbor Zajednice ušli bi Dražen Đuran, Gordan Murat, Kruno Milatović, Ivan Brozović, Goran Miličević, Čedo Krizmanić, Marijan Matejić, Ivica Stepanić, Marijan Lučan i Vlado Vrčković.

Iz dogovorenog sastava Upravnog odbora, očito je da su ispali Krešo Hubak, Ivan Grđan, ali i Mario Stipetić i Ivica Barišić. Prevratnička skupina DVD-a broji 16 članova, ali zbog izostanka Barišića i Stipetića, navodno netko iz Grada vrši pritisak da njihova društva ne glasaju sutra za urotnike. Gradu je važno da u Vatrogasnu zajednicu instaliraju ljude koji će pomoći iseljavanju Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a Velike Gorice, kako bi cijeli vatrogasni dom preuzelo velikogoričko Veleučilište. Grad je pokušao prisvojiti i dio zgrade Udruženja obrtnika, ali je izgubio sudski spor. U dogledno vrijeme bi se iselio i dječji vrtić uz Dom obrtnika. U njemu bi bila studentska kantina. U osnovi, riječ je o vrlo dobroj ideji da se u središtu Grada stvori sveučilišni kampus sa svim potrebnim sadržajima. Međutim, to bi se trebalo dogoditi na račun institucija koje su uz Veleučilište Velika Gorica. Zbunjuje snažno lobiranje Grada jer je Veleučilište privatan projekt. Grad svim silama pokušava odstraniti DVD Veliku Goricu koje se za vrijeme Tonina Picule, zahvaljujući Vesni Fabijančić Križanić, uknjižilo kao vlasnik većeg dijela vatrogasnog doma. Fabijančić Križanić je to provela i zbog privatnih razloga jer je njen pokojni otac jedan od tvoraca suvremenog DVD-a Velika Gorica i vrlo zaslužan što je krajem sedamdesetih umjesto starog vatrogasnog spremišta izgrađen suvremeni vatrogasni dom s garažama i prostorom za Radio Veliku Goricu na katu zgrade. Zanimljivo je da se je, čim se RVG nedavno sasvim iselio iz Vatrogasnog doma, VG učilište ponudilo za najam prostora bivšeg radija, ali je DVD Velika Gorica zahtjev odbilo.

U dugotrajnoj borbi za imovinu DVD-a Velika Gorica, sporno je što Grad, navodno, nudi DVD-u da se vlasništvo nad dijelom Vatrogasnog doma, zamijeni vlasništvom u zgradi bivše Goričanke. I laiku je jasno da se ni po čemu, a najmanje po vrijednosti, ne može mjeriti poslovni prostor u strogom središtu Grada i na periferiji. Iz nekog razloga Grad želi pogodovati Veleučilištu, ali izgleda da urotnici imaju svoju računicu. Njih, izgleda, interesira preuzimanje Vatrogasne zajednice bez predstavnika dvaju suprotstavljenih vatrogasnih frakcija koje politički obje pripadaju HDZ-u. Možda bi to napokon dovelo do sređivanja stanja u Vatrogasnoj zajednici koja se već godinama više bavi međusobnim ratovanjem, umjesto ozbiljnim radom na dobrobit 28 vatrogasnih društava članica.

Da bi pridobio nekog domaćeg vatrogasca da bude predsjednik Vatrogasne zajednice poslije Kovačića, Grad nije žalio obećanja, ali je izgleda bio i konkretan. Nedavno, je naime, od sutra novi predsjednik Vatrogasne zajednice, nedavno dobio posao u VG Čistoći. Po svemu sudeći, potvrđuje se ona stara narodna – Čistoća je pola posla!