Prijava

Vaša prijava

Bunt Plešana kao građanska inicijativa


IMG_8717
Kada već Grad kukavički pristaje na sve zahtjeve stranog koncesionara, građanska inicijativa Plesa trebala bi se izboriti ne samo za pješački prolaz, već i za otvaranje ceste i izgradnju kružnog toka kod nekadašnje upravne zgrade Aerodroma.

Poslije zbora građana Plesa zbog iznenadnog i nenajavljenog zatvaranja pješačkog prolaza iz Plesa prema Zračnoj luci Zagreb, već sutradan prolaz jer bio otvoren. Uskrsni blagdani prekinuli su daljnje pregovore s francuskim koncesionarom, ali sigurno će se priča s ulazima u ograđeni prostor Aerodroma nastaviti. Sve je više indicija da je Grad Velika Gorica znao i pristao na ideju koncesionara da se zatvore svi ulazi u MZLZ, osim iz pravca Bapča, to jest obilaznice prema Domovinskom mostu. Francuski koncesionar je, navodno, u Gradu održao prezentaciju prometnih rješenja na Aerodromu, a u njegov tim je imenovan pročelnik Dubravko Katulić za koordinaciju između Grada i koncesionara. Grad će se, ako je to točno, vrlo teško „oprati“ od optužbi da nije znao što koncesionar smjera.

Ako bi plan stranog koncesionara uspio, Pleso i Velika Gorica bi skoro sasvim bili odsječeni od Zračne luke. Mali obiteljski biznisi – iznajmljivanja soba kod, primjerice, Ivacija, Barbe Nike, Cool-a, hotel Garni, privatna parkirališta i budući luksuzni hotel s 50 soba koji bi se upravo trebao graditi, mogli bi odmah zatvoriti vrata. Kome je to u interesu, Plesu svakako nije, a ne bi trebalo biti ni Gradu Velikoj Gorici? Ali nedolazak nijednog predstavnika Grada na zbog građana i vijesti u novinama koje su pod gradonačelnikovom kontrolom, o skorašnjem zatvaranju prolaza uz obećanje „da će Grad pronaći neko drugo rješenje“, ozbiljno nukaju na pomisao da se Grad prešutno slaže s planom koncesionara. Naš izvor blizak koncesionaru, rekao nam je da Francuzi u svim sadržajima koje će imati nova putnička zgrada preferiraju francuske dobavljače, a razmišljaju i o izgradnji suvremenog hotela unutar kompleksa Aerodroma. Ako je ta informacija točna, onda je razumljivo da francuski koncesionar želi samo jedan ulaz u Aerodrom i izolaciju Plesa i Velike Gorice.

Spontani bunt Plešana zato se mora pretvoriti u građansku inicijativu, lišenu politike, koja se mora izboriti za otvaranje prometnice od Plesa u Aerodrom, izgradnju kružnog toka i svih sadržaja nesmetanog i slobodnog kretanja ljudi i roba po Zračnoj luci Zagreb. Aerodrom je bio usko povezan s Velikom Goricom u vrijeme kad je civilni aerodrom dijelio prostor s vojskom, carinom i policijom, uz minimalna ograničenja kretanja, a sada bi zahvaljujući stranom grabežljivom kapitalu i korumpiranim političarima, Međunarodna zračna luka Zagreb postala „zabranjeni grad“, svojevrsni Klub Mediterane. Građane se namjerno „vesla“ da strani koncesionar ima pravo raditi što mu padne na pamet jer je platio koncesiju. Točno je da on ima pravo izgraditi novi putnički terminal i eksploatirati ga određeni niz godina, ali nije dobio koncesiju na prometnice koje su javno dobro i na komunalnu infrastrukturu. Ako Plešani budu imali razuman plan i ako budu uporni, možda s francuskim koncesionarom Velika Gorica ostvari odnose kakve želimo i trebamo na obostranu korist.