Prijava

Vaša prijava

Inicijativa Pleso nije geto sutra kod gradonačelnika


aerodrome3 obradjeno
Tko planira graditi hotel tik do novog putničkog terminala?

Predstavnici Udruge Pleso nije geto i gradske četvrti Pleso sutra (srijeda 15. travnja) susresti će se u gradskoj upravi s čelnici Grada i Međunarodne zračne luke Zagreb. Tema je poznata – zatvaranje prometnice i pješačkog prolaza od Plesa do Zračne luke te plan stranog koncesionara da u skoroj budućnosti zatvori sve ulaze u aerodrom, osim novog kod Selnice i Kosnice na obilaznici za Domovinski most. Time bi Pleso i Gorica postali geto, a ZLZ „zabranjeni grad“ krupnog međunarodnog kapitala.

Prometnica od Plesa do ZLZ-a je, u stvari, županijska cesta koja nikada nije bila zatvorena, osim za vrijeme Domovinskog rata. Poslije rata postavljena je rampa, a kasnije je zbog štednje napravljena ograda i pješački prolaz. Cesta je još od socijalizma u svim prostornim planovima nekadašnje Općine i Grada Velike Gorice, a kao javno dobro ne može biti predmet koncesije. Zato Plešani imaju potpuno pravo kada žele posve otvorenu cestu do Zračne luke, a ne samo pješački prolaz.

Kome bi odgovaralo da Zračna luka Zagreb zatvori sve prometnice prema Plesu, Velikoj Gorici, a djelomično i prema Velikogoričkoj cesti i Zagrebu? Prema izvorima bliskim Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, možda strani koncesionar i nije toliko zainteresiran da Pleso i okolicu pretvori u svojevrsni geto. Na javnoj prezentaciji projekta izgradnje novog putničkog terminala, u prisuću ministra Hajdaša Dončića,  bivšeg direktora ZLZ-a Mire Drljače i predstavnika francuskog koncesionara, objavljeni su planovi građevinske izgradnje pratećih sadržaja uz novi putnički terminal. Usvojenim projektom predviđeno je da se doslovce nasuprot nove putničke zgrade izgradi hotel i još neki objekti poput garaža i airport cityja, svojevrsnog trgovačkog centra. Prema našim saznanjima, još nije određeno tko će graditi hotel unutar Zračne luke Zagreb. Navodno, francuski koncesionar nije jako „zagrijan“ za tu investiciju, ali ju žarko želi ostatak domaće Zračne luke koja trenutačno ima pet – šest zaposlenih i vrlo nesigurnu budućnost. Zato stari ZLZ želi izgraditi prugu za šinsko vozilo od Radničke ceste do ulaza u Međunarodnu zračnu luku kod Kosnice i hotel. Možda u tome grmu leži zec? Možda domaćim momcima smeta moguća konkurencija hotelijera, iznajmljivača soba i vlasnika prenoćišta s Plesa i okolice?

aerodrom prezentacija IMG_1550

U Glasniku Turopolja iz ožujka 2013. godine donosimo opširno izviješće o skorašnjem početku izgradnje nove upravne zgrade. Izdvajamo dio izvješća koji se odnosi na novi putnički terminal i prateće sadržaje: „Novi terminal Zračne luke Zagreb, gradit će se po idejnom projektu arhitekata Branka Kincla i Velimira Neidhardta, te Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH). Riječ je o projektu koji je gotovo prije pet godina pobijedio na međunarodnom natječaju u konkurenciji poznatih svjetskih imena.

Novi će biti četiri puta veći u odnosu na sadašnju zgradu. Njegovom izgradnjom kroz Zračnu luku Zagreb godišnje će proći pet milijuna, dok današnja Zračna luka ima promet oko dva milijuna putnika. Izgradit će se dva terminala, za inozemni i domaći promet, te niz komercijalnih sadržaja, hotel i trgovački centar. Nakon što terminal bude izgrađen, Zračna luka Zagreb preuzet će transfernu ulogu u regiji i postat će jugoistočni ulaz u Europu. Novi terminal sagradit će se 2,5 kilometara sjeveroistočno od postojećeg, na prostoru vojne zračne baze, a kako bi se, s obzirom na očekivani veći broj putnika izbjegle gužve na ionako opterećenoj velikogoričkoj cesti, do njega će se dolaziti prometnicom koju Goričani već dugo očekuju – istočnom obilaznicom koja preko Radničke ceste u Zagrebu i Domovinskog mosta treba doći do Velike Gorice. Veliki dio rečene prometnice već je gotov, a sigurno je da će do zračne luke putnici dolaziti i šinskim vozilom“. (vidi sliku)

Simptomatično je da se ministar Hajdaš Dončić dosad nije uopće oglasio o aferi koju prate skoro svi nacionalni mediji, a da je direktor starog ZLZ-a Miro Drljača odbio potpisati peticiju Plešana. Interesantno da ni gradonačelnik Dražen Barišić još nije potpisao peticiju, ali je u medijima dao smušenu izjavu o ugroženosti Plesa i Velike Gorice od buke zrakoplova i zagađenja iz zraka. O prometnicama koje postoje od izgradnje Aerodroma Plesa (još od 1962. godine) ni riječi. Možda sutra saznamo tko je za, a tko protiv nakane da Pleso i Velika Gorica postanu geto?

 


Srcem i kistom za novi vrtić u Velikoj Mlaki

Dan otvorenih vrata naše škole