Prijava

Vaša prijava

Pleški prolaz prema ZLZ-u otvoren, traži se uvid u koncesijski ugovor


IMG_9614
Na današnjem sastanku Inicijative Pleso nije geto, Gradske četvrti Pleso, Grada Velike Gorice  i Međunarodne zračne luke Zagreb dogovoreno je da će pješački prolaz od Plesa prema aerodromskoj zgradi biti otvoren non-stop. Također je dogovoren rok od 2 tjedna u kojem bi Grad Velika Gorica trebao posredovati u sazivanju sastanka Inicijative Pleso nije geto, Gradske četvrti Pleso s predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i veza.  Od Ministarstva se traži uvid u koncesijski ugovor. Nakon što se vidi što piše u tom ugovoru, Grad, Inicijativa i Gradska četvrt definirat će stav što i kako dalje.

Iako su na sastanku, zatvorenom za medije i javnost, bili prisutni i predstavnici Međunarodne zračne luke Zagreb, oni se nisu oglasili niti priopćenjem niti su davali izjave za medije.

Gradonačelnik Dražen Barišić nakon sastanka je rekao da Grad Velika Gorica preuzima aktivnu ulogu u zaštiti prava svojih građana i u zaštiti prava koje ima koncesionar.

O zatvaranju svih prilaza Zračnoj luci Zagreb od strane Velike Gorice, gradonačelnik Barišić kaže kako najprije mora vidjeti koji su sastavni dijelovi provedbenih dokumenata o izgradnji ZLZ-a. „Velika Gorica neće nikada ostati zaleđe Zračne luke Zagreb. Povijesni, stari ulaz će ostati kao jedan od ulaza u Zračnu luku.  Velika Gorica će biti sastavni dio Zračne luke Zagreb. Velika Gorica i građani Plesa ne žele biti iza leđa tako velikom subjektu, tako velikom ekonomskom i gospodarskom projektu. Želimo biti sastavni dio njega, želimo pridonijeti da se odvija bolje i kvalitetnije, da sve bude po zakonu i da svi zajedno budemo zadovoljni. Najviše posljedica zbog blizine zračne luke trpe mještani Plesa. Oni će od toga imati određene benefite. Oni će moći normalno živjeti uz Zračnu luku. Za to ćemo se boriti do zadnje kapi krvi“, rekao je gradonačelnik Barišić.

Osim trajnog otvaranja pješačkog prolaza iz naselja Pleso prema Zračnoj luci Zagreb, na današnjem sastanku dogovoreno je, prema riječima gradonačelnika Barišića, da će „Grad preuzeti obvezu kontroliranja odvijanja prometa i života na području Gradske četvrti Pleso, odnosno sigurnosti, prometa, parkiranja i oglašavanja“, pojasnio je Barišić.

Sastankom je zadovoljan i Vjeko Junković, predstavnik Inicijative Pleso nije geto. „Nešto smo postigli. Trenutačno smo zadovoljni današnjim sastankom. Ruka koju smo pružili, prihvaćena je, vidjet ćemo što će biti dalje. Prvi cilj je ostvaren, ali smo još daleko od konačnog cilja. Ta vrata su samo jedan minimalan problem. Nama je puno veći problem daljnja komunikacija sa Zračnom lukom Zagreb. Naša Inicijativa ima informacije da će se potpuno zatvoriti prilaz ZLZ-u iz Velike Gorice. Mi ćemo se i dalje boriti protiv toga“, kaže Vjeko Junković. Peticiju protiv zatvaranja ulaza u aerodrom od strane Velike Gorice, do sada je potpisalo više od 2.500 Velikogoričana. Potpisi se prikupljaju i dalje, a iz Inicijative poručuju da će potpisivanje organizirati i po gradskim četvrtima Velike Gorice.

 


Dan vatrogastva i blagdan sv. Florijana