Prijava

Vaša prijava

Revitalizacija gornjeg toka rijeke Odre


P1120653
135. Matičin četvrtak

Muzej Turopolja, 16. travnja, bio je poprište zanimljivog predavanja o rijeci Odri. Područje oko Odre česta je žrtva poplava, tako da ova tema kod građana izaziva polemike.

Gosti predavanja mag.oecol.et prot.nat. Nikola Malešević i mag.biol.exp. Lorena Derežanin iz Instituta za istraživanje i razvoj održivih eko sustava IRES-a rekli su nešto više o revitalizaciji gornjeg toka i povratku prirodnog toka unutar cijelog riječnog sustava koji bi imali pozitivan učinak na očuvanje bioraznolikosti i veće iskorištavanje turističkog potencijala koje ovaj kraj nedvojbeno posjeduje.

Projekt revitalizacije je uređenje vodotokova na području Velike Gorice koji čine izvorište rijeke Odre. To su do prije dvadeset godina bili čisti potoci puni života i bistre vode, a sada su presušeni kanali u koje se ispuštaju otpadne vode. Rijeka Odra predstavlja vrijedan vodotok nizinskog područja središnje Hrvatske te kao pritok rijeci Savi čini okosnicu Turopoljskog kraja. Unazad nekoliko desetljeća u slivu Odre, ali i u širem području došlo je do bitno povećane urbanizacije i izgradnje naselja. Zbog blizine urbanim područjima postoji veliki antropogeni pritisak pogotovo na gornji tok rijeke sjeverno od odteretnog kanala Sava-Odra. Područje donjeg toka odlikuje se relativno očuvanom bioraznolikošću i prirodnim tokom rijeke te je prepoznato u europskim okvirima kao vrijedno područje i uvršteno u ekološku mrežu NATURA 2000.

Cilj ove prezentacije bio je prikazati zanimljive činjenice o bioraznolikosti donjeg toka rijeke Odre te podsjetiti kako bi gornji tok mogao izgledati nakon revitalizacije. Revitalizacija gornjeg toka i povratak prirodnog toka unutar cijelog riječnog sustava imali bi pozitivan učinak na očuvanje bioraznolikosti i veće iskorištavanje turističkog potencijala koje ovaj kraj nedvojbeno posjeduje. (Ana Peternac)

P1120657