Prijava

Vaša prijava

Vrijedni spomenici s glagoljicom pod Učkun na 138. Matičinom četvrtku


P1140152
Matičin četvrtak u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Velika Gorica svakog tjedna donosi niz zanimljivih tema, a predavanje o glagoljici koje ste sinoć, 7. svibnja, mogli poslušati u Muzeju Turopolja održala je dr.sc. Sandra Požar iz Staroslavenskog instituta.

Autorica je prikazala rezultate višegodišnjeg bavljenja ostacima glagoljice u neka glagoljaškoj župi Mošćenice, na prostoru srednjovjekovnih utvrđenih gradova (kaštela) Brseča i Mošćenica i njihove okolice, koji danas pripadaju općini Mošćenička Draga u sjeveroistočnom, liburnijskom dijelu Istre.

– Počela sam raditi u Staroslavenstkom institutu kako bih im pomola pronaći bibliografske podatke, kopati po terenu, tražiti ostatke tih iskopina i onda je počela ta zamisao o izložbi, međutim, izložba je ralizirana 2013. godine. Za dva tjedna pripremamo i izložbu u Beču, u Hrvatskom centru – rekla je gošća predavanja Sandra Požar.

P1140155
Sačuvana je građa raznovrsna, te obuhvaća svečane kamene natpise i usputne črčkarije – grafite, spomenike javnoga prava i privatnopravne notarske isprave i književne tekstove.
-Brseč i Mošćenice su dva srednjovjekovna kaštela, stara utvrđena grada – objasnila je Požar.
Iako su sačuvani spomenici brojem manje znatni od spomenika koje nalazimo u poznatim glagoljaškim središtima, oni su vrijedni jer pokazuju višestoljetnu postojanu prisutnost glagoljice na ovom prostoru unatoč njezinu formalnom ukinuću. Istraživačku nadu daju i novopronađeni spomenici, kao što je primjerice posljednji otkriveni natpis, pronađen u Brseču 2013. godine.

Od najstarijega sačuvanoga glagoljskoga spomenika, Kožljačkoga razvoda, s kraja 14. stoljeća do zapisa glagoljaškoga pjevanja iz 20. stoljeća, prikaz je obuhvatio liturgijsku i svjetovnu upotrebu glagoljice, pisane na materijalima od kamena i žbuke preko pergamene do papira.  (Ana Peternac)


Knjižnica dodjeljuje nagrade za najbolja pisma