Prijava

Vaša prijava

Maraton klub ide u likvidaciju?!


Trka2013-10008w
Usprkos javnog obećanja gradonačelnika Barišića da će maratonci moći trenirati na atletskom poligonu i da je „pitanje sati“ da se podmire dugovi nastali održavanjem Turopoljske trke, izgleda da od obećanja opet nema ništa. Maraton Klub je opet odaslao javno pismo u kojem opisuje svoju agoniju.

„Maraton klub Velika Gorica, broji zadnje dane svoga postojanja. Rokovi za plaćanje računa 23. Turopoljske trke odavno su premašeni, a pitanje je dana kada će račun Kluba biti blokiran, a samim time i poslan na likvidaciju, jer iznosi koje je potrebno platiti daleko nadilaze financijske mogućnosti Kluba, pogotovo nakon 60% smanjenja sredstava za rad Kluba u 2015. godini. Nažalost, samovoljom izvršnog odbora ZŠUGVG, Trka je ostala bez 30 tisuća kuna sredstava, a dužnik za nepodmirene račune je Maraton klub Velika Gorica. U budžetu ZŠUGVG (Zajednica športskih udruga grada Velike Gorice) od preko 7.3 milijuna kuna, za programe i aktivnosti Maraton kluba izdvojeno je svega 15 tisuća kuna. Ne treba podsjećati da organiziramo Turopoljsku trku, Velikogoričku kros ligu, Dječji kros, provodimo treninge i sudjelujemo u natjecanjima HAS-a i HUCIPT-a.

Otvoreno pismo upućeno na  ZŠU GVG, dopise na Grad Veliku Goricu kao i  tri održana sastanka sa dogradonačelnikom Ervinom Kolarcem nisu zasada urodili rješenjem za Klub. Gradsko vijeće na 12. sjednici komentiralo je raspodjelu sredstava za šport, ali bez ulaska u diskusiju zaključili su kako to treba biti predmet posebne tematske sjednice zajedno s ZŠU GVG. Sve institucije koje bi trebale pomoću u rasvjetljavanju ovoga fenomena, kako grupa od pet pojedinaca bez ikakvih kriterija može odlučivati o raspodjeli preko sedam milijuna kuna novaca namijenjenih velikogoričkom športu i rekreaciji, pokazuju nezainteresiranost za ovaj problem. Bez alternative Klub je 28.05.2015. uputio molbu za pomoć u isplati troškova organizacije 23. Turopoljske trke, gradonačelniku Velika Gorice, gospodinu Draženu Barišiću.

Niti nakon tri mjeseca pregovora o ovom problemu, o kojem je šira javnost upoznata putem lokalnih medija, internetskog portala i novina VG Danas, Glasnika Turopolja, reportaže Županijske kronike koja je prikazana na četvrtom programu HTV-a, dnevnih novina Večernji list kroz tribinu koja je održana u pučkom otvorenom učilištu nije došlo do pomaka u stavovima ZŠU GVG niti je jasno kako bi se nastali dugovi trebali riješiti.

Klub ima nepodmirenih 36 tisuća kuna troškova nakon organizacije Trke. Ovih godina manje minuse nakon organizacije Turopoljske trke ili Dječjeg jesenskog krosa Klub je mogao pokriti iz redovnog poslovanja – prvenstveno treninga, ali s obzirom da nam je i za djelovanje Kluba ZŠU GVG smanjio sredstva za preko 60% na samo 15 tisuća kuna za cijelu godinu mi to više nismo u stanju – kaže predsjednik kluba Darko Mišerić.

Nadamo se da će se naći razuma u Gradu da prepoznaju naš problem i pomognu nam u rješavanju nastale situacije. Upoznali smo sa problemima i dožupana g. Vujevića koji nam je dao podršku, ali koji to vidi prvenstveno kao širi problem pomanjkanja odgovornosti u društvu, konkretno Izvršnog odbora ZŠU GVG, a potom Grada Velike Gorice koji bi neprihvatljivo ponašanje trebao sankcionirati – doznajemo od tajnika Kluba i člana izvršnog odbora Kluba Krunoslava Hrnjaka.

Gradonačelnik je osobno došao na 23. Turopoljsku trku pozdraviti sve okupljene i podržao ovu tradicionalnu manifestaciji kojoj se bliži četvrt stoljeća, pa je samim time i jedna od najstarijih cestovnih utrka u Republici Hrvatskoj. Na tribini Večernjeg lista gradonačelnik se obvezao pomoći nam u rješavanju dugova Trke, napomenuvši kako je pitanje sata, a ne dana, kada će to biti riješeno – ističe blagajnik Kluba Darko Batković koji je gradonačelniku osobno postavio to pitanje.

Ne želimo biti građani drugog reda. Zabranjen nam je pristup atletskoj stazi, a nedavno su naše stvari ostale zaključane u svlačionici u prostorijama koje koristimo skoro pet godina bez ikakvog dopisa i objašnjenja. Članovi klubova koji imaju svoje predstavnike u izvršnom odboru ZŠU GVG uzimaju si za pravo oduzimati nam prostor u kojem radimo i blokirati nam pristup ionako skromnim neophodnim sportskim rekvizitima za provođenje treninga – jada se dopredsjednik Kluba Ivan Barišić i dodaje – nije nam preostalo ništa drugo nego da pokrenemo sudsku tužbu po pitanju uzurpacije prostora i naših stvari.

Nažalost pomoć od Grada se čini kao jedino rješenje koje nas može spasiti od blokade računa, a tada i od likvidacije Kluba koji bi iduće godine trebao proslaviti jubilarnu 15 godišnjicu postojanja i djelovanja. ZŠU GVG i dalje ne pokazuje znakove razumijevanja, a niti ne odgovara na naša pitanja iz Otvorenog pisma. Nadamo se da će gradonačelnik imati sluha za nas – zaključuje član nadzornog odbora Kluba Esad Tašaković.

Krunoslav Hrnjak,
tajnik