Prijava

Vaša prijava

U parku Zrinjevac u Zagrebu otvoren ekosajam i izložba Sava – susret kulture i prirode


 

UMANJENA
Na prostoru Parka Zrinjevac u Zagrebu, 4. ožujka,  otvorena je izložba „Sava – susret kulture i prirode“ koja prikazuje prirodnu i kulturnu baštinu poplavnog područja rijeke Save kao i bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta te kulturnih tradicija i običaja. Kroz  pedeset fotografija upoznaju se zaštićena područja, izvorne pasmine domaćih životinja i održive prakse poput ekstenzivnog stočarenja na poplavnom području rijeke Save. Izložba je otvorena u sklopu projekta “Sava kultura NATURA”, vrijednog 150.000 eura koji financira EU, a moći će se razgledati u Parku Zrinjevac u Zagrebu do 14.03.2016..

Izložbu je pratio i eko sjam, gdje su mali proizvođači iz poplavnog područja rijeke Save u Hrvatskoj, na prodaju ponudili svoje proizvode i pokazali dio svojih kulturnih tradicija. Na sajmu su se mogli kušati proizvode od voća i povrća, kolači, medenjaci,  med, domaća radija od lavande, samoborski bermet, suhomesnati proizvode i mast od crne slavonske svinje. Bile su izložene i različite rukotvorine poput zlatoveza, pletenja, štrikanja i heklanja. S područja Zagrebačke županije izlagali su pčelinje proizvode i proizvode na bazi meda obitelj Antolčić iz Velike Gorice, licitare, gvirc i medenjake Medičarna Arko iz Samobora, vina i samoborski bermet Izletište – vinotočje Pavlin te suvenire od etnotkanine i suvenire od drva Etno udruga Ivančica i udruga Etno fletno.

UMANJENA2

Za vrijeme svečanog protokola voditelj projekta Luka Tomac iz Zelene akcije pozdravio je sve prisutne i ukratko opisao izložbu i ekosajam.  „Važnost ovakvih projekata je u tome da se potiče interakcija između organizacija civilnog društva i javnih institucija, ali prije svega uključivanje lokalnog stanovništva u život zaštićenih područja. Na poplavnom području rijeke Save takvo je partnerstvo naročito nužno jer mnoge prirodne vrijednosti područja direktno ovise o ljudskim aktivnostima“ – istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije. Izložbu je otvorila Maja Tomičić iz Ureda za udruge Vlade RH koji je sufinancirao projekt Sava kultura-NATURA.

UMANJENA3

Svečanom otvorenju prisustvovali su saborski zastupnik g. Davor Vlaović,  pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije g. Ante Mandarić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Zagrebačke županije g. Josip Kraljičković, predstavnici Hrvatskih šuma gđa. Ana Hercegovac i Damir Dramalija, predstavnica Hrvatskih voda Mara Pavelić te direktor Turističke zajednice “Savsko sutlanska dolina i brigi” g. Stjepan Esih.

Nositelj projekta Sava kultura Natura je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere – Brodsko ekološko društvo-BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu Zeleni prsten Zagrebačke županije i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

Martina Glasnović

UMANJENA4


Državno Natjecanje iz geografije