Prijava

Vaša prijava

10. ožujka, 19.00 sati, Muzej Turopolja – 155 Matičin četvrtak


matica-hrvatska-logo
Matica hrvatska Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici poziva vas na 155. Matičin četvrtak, 10. ožujka u 19.00 sati u Muzeju Turopolja. Na Matičinom četvrtku bit će održano predavanje pod nazivom Protuturska obrana Ugarsko-hrvatskog kraljevstva od druge polovice 15. stoljeća do Sisačke bitke 1593. godine.

Predavanje će održati dr. sc. Vedran Klaužer, viši asistent na Odjelu za novovjekovnu povijest Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

U predavanju će biti prikazan sistem obrane hrvatskog dijela Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva (Hrvatska, Slovenija, Dalmacija) od osmanskih napada i prodora tijekom druge polovice 15. i 16. stoljeća.

Predstavit će se proces razvoja obrane i traženja najbolje solucije iste kroz razne primijenjene modele, strategije i uzvratne taktike ratovanja kojima je hrvatsko plemstvo pružalo otpor Osmanlijama. Zatim će, kronološkim slijedom, u detalje biti prezentiran i razvoj sistema lanaca (neprekinutog niza) utvrda, obavještajne i doušničke, te uz nju vezane vojno-poštanske i alarmno-signalne službe.

Po pitanju ratnih taktika, predstavit će se važnije bitke i načini ratovanja (tzv. „mali rat“) koji su, pored ratnih uspjeha hrvatskog plemstva, krajiških generala i uskoka tijekom druge polovice 16. stoljeća, zaključno s pobjedonosnom otvorenom bitkom s Osmanlijama kod Siska 1593. godine, činili preokret u ratovanju s Osmanlijama.