Prijava

Vaša prijava

Protuturska obrana na 155. Matičinom četvrtku




P1210838
Na 155. Matičinom četvrtku, 10. ožujka u Muzeju Turopolja dr.sc. Vedran Klaužer, viši asistent na Odjelu za novovjekovnu povijest Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, održao je predavanje o protuturskoj obrani Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva od druge polovice 15. stoljeća do Sisačke bitke 1593. godine. Gost susreta prikazao je sustav obrane hrvatskog dijela Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva, koji je uključivao Hrvatsku, Sloveniju i Dalmaciju, od osmanskih napada i prodora tijekom druge polovice 15. i 16. stoljeća.

Klaužer je predstavio proces razvoja obrane i traženja najboljeg rješenja iste kroz različite primijenjene modele, strategije i uzvratne taktike ratovanja kojima je hrvatsko plemstvo pružalo otpor Osmanlijama, te je kronološkim redoslijedom predstavio razvoj sustava lanaca (neprekinutog niza) utvrda obavještajne i doušničke, te uz nju vezane vojno-poštanske i alarmno-signalne službe.

Prisutni su mogli čuti nešto više o važnijim bitkama i načinima ratovanja koje su, uz ratne uspjehe hrvatskog plemstva, krajiških generala i uskoka tijekom druge polovice 16. stoljeća, zaključno s pobjedonosnom otvorenom bitkom s Osmanlijama kod Siska 1593. godine, činili preokret u ratovanju s Osmanlijama.

Ana Peternac Bučan

P1210835