Prijava

Vaša prijava

Raspisan natječaj za najpismo 2016. godine


najpismo image004
Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom i ove godine, povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se obilježava 11. svibnja,  raspisuje natječaj u pisanju najboljih pisama. Natječaj traje od 11. travnja do 6. svibnja 2016. godine.

Natječaj Pišem ti pismo… ove godine slavi svoj peti rođendan, a namijenjen je svima koji znaju i žele pisati, te svoja razmišljanja, želje i nade uputiti imaginarnom nekom kojem će moći otvoreno iznijeti sve što im je na duši.

Proteklih godina natječaj je organiziran s određenom središnjom (uglavnom književnom) temom. Pisalo se Ivani Brlić Mažuranić i Šegrtu Hlapiću, omiljenom književnom liku i slavnom znanstveniku Nikoli Tesli. Na svjetskoj razini ova je godina u znaku velike 400. obljetnice Shakespeareove smrti i na nacionalnoj u znaku 100. obljetnice objavljivanja „Priča iz davnina“ Ivane Brlić Mažuranić.

Naša velikogorička knjižnica ove godine obilježava 130 godina od osnutka Prve čitaonice u Velikoj Gorici, a Dječji odjel slavi okrugli, 10. rođendan. Prošle godine i Područna knjižnica Galženica obilježila je 35. godina svoga djelovanja.

Sudionici natječaja u pismo mogu pisati o svemu onome što ih veže uz knjižnicu, čitanje i njihove knjižničare, uz police pune knjiga među kojima mogu satima lutati i otkrivati nove svjetove skrivene u knjigama, uz onu posebnu čaroliju koju pokreće čitanje.

Možete pisati i o bilo čemu što vam je važno, o onome što vas inspirira, svoja pisma uputite i onima koji to od vas ne očekuju, možda nekome kome se dosad niste usudili obratiti, a sada, eto, imate i tu priliku: u pismu iznesite svoja razmišljanja, opažanja, ono što se možda i ne usudite izgovoriti, a papir ipak podnosi sve – pa pišite i glumcima, političarima, natjecateljima The Voicea, prijateljima s Facebooka, tajnim simpatijama, roditeljima, bakama i djedovima, pišite o onome što vas je dirnulo, što vas pokreće i o onome što vas ljuti.

 

Poznato je da je pismo i jedna od književnih kategorija, pa su tako zbirke stvarnih kao i imaginarnih pisama kao epistolarni romani ušli i u povijest književnosti, a neka su pisma postala tako slavna da ih se citiralo još generacijama… zato se potrudite da i vaše pismo ima glavu i rep i da bude napisano urednim rukopisom, jer sva pisma koja nam šaljete na natječaj trebaju biti napisana ručno (ako želite, možete priložiti i tiskanu verziju pisma).

 

Pismo pošaljite isključivo putem pošte u periodu od 11. travnja do 6. svibnja 2016. O naj pismu odlučit će žiri: književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Lidija Badanjak.

 

Pisma šaljite na adresu:

Gradska knjižnica Velika Gorica

Natječaj za naj pismo

Zagrebačka 37

10410 Velika Gorica

 

… a svoje podatke – ime i prezime, adresa, broj telefona ili mobitela, te e-mail (ako ga imate) – u zasebnoj zatvorenoj koverti priložite pismu kako bismo vas mogli kontaktirati ako (kad!) vaše pismo osvoji nagradu. Pismo potpisujete šifrom koju zapisujete i na kovertu s podacima.

Nagrade se dodjeljuju u dvije kategorije: nagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih, a u svakoj kategoriji dodjeljujemo po tri nagrade.

Nagrade dodjeljuju Hrvatska pošta i Gradska knjižnica Velika Gorica, a dodjela će se održati u subotu 14. svibnja 2016. u 11.00 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

 

 

Gradska knjižnica Velika Gorica

Središnji odjel za odrasle

Zagrebačka 37

10410 Velika Gorica

www.knjiznica-vg.hr