Prijava

Vaša prijava

21. travnja – Predavanje o Marijanu Lanosoviću


Marian_Lanosovic_slovnica

Matica hrvatska Ogranak Velika Gorica poziva Vas na 160. Matičin četvrtak, 21. travnja u 19,00 sati. Prof. Martina Horvat iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje održat će predavanje na temu: Slavonski gramatičar fra Marijan Lanosović u kontekstu hrvatskih povijesnih i jezičnih zbivanja.

Fra Marijan Lanosović (1742.-1812.) jedan je od slavonskih gramatičara u 18. stoljeću koji je utirao put standardizaciji hrvatskoga jezika. U hrvatskoj povijesti, ostao je zapamćen kao najbolji slavonski gramatičar, objavivši, godine 1778. u Osijeku, Neue Einleitung zur slavonischen Sprache, uz koju je izdan i njemačko-hrvatski rječnik.

Gramatika je 1789. doživjela II. izdanje, a 1795. tiskana je u Budimu pod naslovom Anleitung zur slavonischen Sprachlehre u proširenoj inačici, uz njemačko-hrvatsko-mađarski rječnik.

Osim toga, fra Marijan Lanosović u hrvatskoj povijesti poznat je i kao jedan od četvorice članova pravopisne komisije koju godine 1783. saziva car Josip II. s ciljem ujednačavanja hrvatskih grafija i donošenja jedinstvenog hrvatskog pravopisa.