Prijava

Vaša prijava

26. rođendan HRT-ova teleteksta


Ekipa HRT-ova Teleteksta - Ivana Mikulić, Sandra Mrđen, Jelena Lazarević, Mirna Budeč, Irena Žuti Krletić,Aleksija Marinac, Eta Paro Crnošija, Iva Hren i Predrag Furdin

Obilježavanju 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnice postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV) pridružuje se i obilježavanje 26. obljetnice teleteksta Hrvatske radiotelevizije. Naime, u četvrtak 28. travnja HRT-ov teletekst slavi dvadeset i šest godina iznimno uspješnoga rada. Na taj je dan 1990. godine Hrvatska radiotelevizija prvi put pustila u eter signal teleteksta, a bilo je to tjedan dana prije održavanja Eurosonga u Zagrebu.

Teletekst je specifičan informacijski servis, a zahvaljujući tehnološkim značajkama koje omogućuju prijenos teksta i jednostavnih grafičkih informacija u televizijskome signalu najbrže daje kratku i jasnu informaciju. Malobrojna ekipa HRT-ova teleteksta točno, brzo i objektivno informira njegove korisnike svakoga dana i na sva četiri televizijska programa Hrvatske radiotelevizije od 7 sati do ponoći, a prema potrebi i dulje. Na 800 stranica teleteksta nalaze se vijesti iz Hrvatske, Europske unije, svijeta, gospodarstva, turizma, sporta i kulture. Tu su i dnevni vodiči kroz kulturna događanja, bogati sadržaji televizijskoga i radijskoga programa i HRT-ove produkcije. Gledateljima su korisne i informacije o odašiljačima i frekvencijama, o stanju u prometu te podaci o vremenu koji iz sata u sat stižu izravno s mjernih postaja. HRT-ov je teletekst jedini servis u Hrvatskoj koji iscrpno svakoga sata izvješćuje i o stanju vodostaja rijeka te redovito prati i velika događanja poput državnih izbora i sportskih manifestacija.

Ivana Mikulić, voditeljica HRT-ova tima Multimedija
U posljednjih godinu dana teletekst je pratio i posebne projekte Hrvatske radiotelevizije poput obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, 300. obljetnice viteške igre sinjske alke, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te donosio posebne informacije korisnicima o migrantskoj krizi.

„Osobitu pozornost HRT-ov teletekst HRT, kao javni servis, posvećuje udrugama kao što su Hrvatski savez gluhih i nagluhih te udruge gluhoslijepih Dodir i Homer, koje na svojim stalnim stranicama preuzimaju naše vijesti i izvješćuju o svim za njih korisnim informacijama”, ističe urednica HRT-ova teleteksta Sandra Mrđen.

Hrvatska radiotelevizija, jedina u Hrvatskoj, od 2007. godine putem svojega teleteksta omogućuje titlovanje informativnih emisija putem tzv. zatvorenoga titla na 888 stranici. Ta je usluga namijenjena u prvomu redu osobama oštećena sluha, ali se njime služi i sve brojnija starija populacija, stranci koji uče hrvatski jezik i oni koji u tišini žele pratiti program.

HRT-ov teletekst eksperimentalno je emitiran do 1995. godine, kad su zaposleni i prvi novinari teleteksta, a prvi urednik teleteksta bio je Veljko Iveković. Novinari teleteksta u radu se služe brojnim izvorima informiranja uz nužnu povezanost s mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije i programsku potporu HRT-ovih televizijskih i radijskih novinara. Osim putem televizije HRT-ov je teletekst od 1998. godine dostupan i putem interneta.

O popularnosti HRT-ova teleteksta svjedoči njegova svakodnevna višemilijunska posjećenost i odziv vjernih gledatelja. U konkurenciji s drugim nacionalnim televizijama HRT-ov je teletekst i dalje uvjerljivo najgledaniji i najcitiraniji.


Šuma Žutica bez otpada

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja