Prijava

Vaša prijava

Predavanje o Fra Marijanu Lanosoviću


P1210921
Predavanje o slavonskom gramatičaru fra Marijanu Lanosoviću u kontekstu povijesnih i jezičnih zbivanja održala je prof. Martina Horvat iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Predavanje je održano 21. travnja, u sklopu Matičinog četvrtka.

Fra Marijan Lanosović bio je jedan od slavonskih gramatičara u 18. stoljeću koji je provodio standardizaciju hrvatskoga jezika. Ostao je zapamćen kao najbolji slavonski gramatičar koji je 1778. godine u Osijeku objavio «Neue Einleitung zur slavonischen Sprache», gramatiku uz koju je izdan i njemačko-hrvatski rječnik.

– Njega je 1783. godine car Josip II. pozvao kao jednoga od četvorice članova pravopisne komisije s ciljem ujednačavanja hrvatskih grafija i donošenja jedinstvenog hrvatskog pravopisa – rekla je prof. Martina Horvat.

Godine 1789. prije spomenuta gramatika doživjela je drugo izdanje, a 1795. tiskana je u Budimu pod naslovom «Anleitung zur slavonischen Sprachlehre» uz njemačko-hrvatsko-mađarski rječnik.

– Kada govorimo o nekoj povijesnoj činjenici, govorimo o nekom događaju koji se dogodio u povijesti i govorimo o razdoblju koje mu je prethodilo i razdoblju koje se netom na to nadovezuje. Kada govorimo o Lanosoviću govorimo o racionalizmu, prosvjetiteljstvu i prosvijećenom apsolutizmu – nadodaje gošća.

Tekst i foto: Ana Peternac Bučan

P1210924