Prijava

Vaša prijava

15. svibnja – svečano obilježava 90 godina Hrvatskoga radija i 60 godina Hrvatske televizije


 

90 godina Hrvatskoga radija i 60 godina Hrvatske televizije

Na središnjoj svečanoj akademiji u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga te na velikome donatorskom koncertu Svi za Vukovat očekuje se dolazak najvišega državnog vodstva, predstavnika gospodarstva te brojnih poznatih

U nedjelju 15. svibnja Hrvatska radiotelevizija slavi veliku obljetnicu, 90. obljetnicu postojanja Hrvatskoga radija (HRT – HR) i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske televizije (HRT – HTV). Tim je povodom predviđen rođendanski program koji će izravno moći pratiti gledatelji i slušatelji Hrvatske radiotelevizije.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 15. svibnja u 15 sati na rasporedu je svečana dodjela tradicionalnih godišnjih nagrada Hrvatske radiotelevizije koje će zaslužnim zaposlenicima dodijeliti vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić. Tom će prigodom biti uručena i nagrada Joško Martinović za najbolju televizijsku reportažu koju će dodijeliti Jagoda Martinović te nagrada Gordan Lederer za najbolji snimateljski rad koju će dodijeliti Ana Lederer. U prigodnome će programu sudjelovati Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, a za sve će posjetitelje u predvorju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga biti postavljena izložba kamermana i snimatelja Hrvatske radiotelevizije. Voditeljica programa bit će Karmela Vukov Colić.

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u 17 sati na rasporedu je središnja svečana akademija i koncert pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Koncert će se izravno prenositi na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), HRT – Radiju Dubrovnik i na multimedijskoj stranici HRTi.

Na svečanosti će vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić dodijeliti nagradu za životno djelo Ivan Šibl  dugogodišnjemu sportskom komentatoru Mići Dušanoviću. U glazbenome dijelu programa nastupit će Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija. Priču o povijesti Hrvatske radiotelevizije približit će glazbom nastalom na poticaj i narudžbu Hrvatske radiotelevizije u rasponu od ozbiljne preko filmske do zabavne glazbe.

Uz izvođenje poznatih djela domaćih skladatelja Blagoja Berse, Frane Paraća, Borisa Papandopula i violinisticu Mirjam Pustički Kunjko slušatelji i gledatelji moći će uživati u glazbi iz legendarnih serija, filmova i televizijskih emisija iz produkcije Hrvatske radiotelevizije.

U trećemu dijelu koncerta Zbor HRT-a, Tereza Kesovija, Ana Opačak, Emilija Kokić, Elena Stela, Maja Blagdan, Goran Karan i Alen Đuras izvest će najuspješnije pjesme hrvatskih izvođača na izborima za pjesmu Eurovizije.

Koncert  će završiti izvedbom jedne od najljepših pjesama iz Domovinskoga rata Moja domovina. Urednica je programa Ivana Kocelj, redatelj Danko Volarić, a voditelji su Barbara Kolar i Oliver Mlakar.

Iste večeri, 15. svibnja, na Europskome trgu u Zagrebu od 18.30 do 21.00 predviđeno je druženje poznatih HRT-ovih novinara, voditelja, urednika i zaposlenika s građanima. Građani će tom prigodom moći razgledati i prigodnu izložbu pod nazivom Priče svake generacije koja govori o povijesti Hrvatske radiotelevizije te se prisjetiti najbitnijih datuma iz bogate povijesti Hrvatske radiotelevizije te najuspješnijih i najpoznatijih emisija i ljudi.

Svi za Vukovar

Na Trgu Josipa bana Jelačića u 21 sat na rasporedu je veliki donatorski koncert namijenjen prikupljanju sredstava za konzerviranje i obnovu vukovarskoga Vodotornja pod nazivom Svi za Vukovar.  Izravan je prijenos na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), svim HRT-ovim lokalnim radiopostajama (HRT – LP), na međunarodnome programu HRT – Glas Hrvatske te na multimedijskoj stranici HRTi.

Na koncertu će nastupiti Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Vatra, Toni Cetinski, Ivan Zak, Colonia, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Najbolji hrvatski tamburaši, kvartet Gubec, Gabi Novak, Radojka Šverko, Tereza Kesovija, Jacques, Massimo, Vanna, klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice, Ivan Mikulić, ovogodišnja pobjednica HRT-ove emisije The Voice – Najljepši glas Hrvatske Ruža Janjiš, zbor Concordia Discors i Jole, a očekuje se i naša ovogodišnja predstavnica na Eurosongu Nina Kraljić.

Istodobno će biti organiziran i pozivni centar u prostorima kavane Johann Franck.  Svojim će dolaskom i javljanjem na telefonske pozive građana akciju poduprijeti predstavnici vlasti, gospodarstva, društvene, kulturne i sportske javnosti te brojne druge poznate osobe.

Scenograf je Dragutin Broz, redatelj scene Krešimir Dolenčić, redatelji Mirena Stijačić i Ivan Miladinov, glazbeni producent Nikša Bratoš, voditelj projekta Željen Klašterka, urednice Uršula Tolj i Andrijana Škorput, a voditelji su Mirjana Posavac, Petar Vlahov, Jelena Pajić, Mirko Fodor, Iva Šulentić i Frano Ridjan. Voditeljica je projekta obilježavanja 60. godina Hrvatske televizije i 90. godina Hrvatskoga radija Vesna Karuza Podgorelec.


Najbolji literarni rad u Republici Hrvatskoj!

Državno Natjecanje iz geografije