Prijava

Vaša prijava

Razbacana sjećanja Romane Rožić, 6. lipnja u 19 sati.



image002
Gradska knjižnica Velika Gorica, u ponedjeljak 6. lipnja 2016. u 19.00 sati nastavlja s ciklusom književnih događanja Čitanja bez korica, programom književnih susreta u kojem predstavljaju Velikogoričane koji pišu – za sada izvan korica. Iako im tekstovi nisu ukoričeni, to ih ne sprečava u stvaranju, a ovim putem uživo možete čuti o čemu pišu i zašto im je to važno.

Književna večer će se održati u Središnjem odjelu za odrasle Gradske knjižnice Velika Gorica, Zagrebačka 37.

image002 (1)
Romana Rožić velikogorička je kazališna i filmska redateljica i scenaristica, a „na domaćem terenu“ do sada je najpoznatija po suradnji s amaterskom glumačkom družinom Pučkog kazališta Ogranka Seljačke sloge iz Buševca te adaptaciji Kolarove „Breze“ i Orwellove „Živinske farme“. U zadnje vrijeme na Facebook grupi „…ako si i ti iz Velike Gorice“ objavljuje tekstove u kojima se prisjeća mladenačkih dana svoje generacije i života u nekoj, možda boljoj i sretnijoj, Velikoj Gorici. Na nedavno održanoj Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije njezina najnovija monodrama „Mala poduzetnica u velikoj blokadi“, nastala u vlastitoj produkciji i u suradnji s glumicom Anom Katulić, osvojila je srca publike pa i izmamila pokoju suzu.

Jednako ponekad djeluju i „Razbacana sjećanja…“ – tekstovi o Velikoj Gorici osamdesetih i devedesetih godina, okupljalištima mladih, o prijateljstvima, zajedničkoj svakodnevici u gradu koji tada nije nudio mnogo i o generaciji kojoj je i to bilo dovoljno za stvaranje jedne nezaboravne mladosti.

Ljubav prema pisanju Romane Rožić često ostaje neukoričena – svi oni scenariji, knjige snimanja, redateljske bilješke, pa i web tekstovi – sve se to uglavnom izgubi negdje putem i pretoči u kazališna i filmska ostvarenja, ali ne i u papirnati oblik, i stoga vas pozivamo da nam se pridružite i uživo poslušate raznolike zapise naše svestrane, kreativne i talentirane sugrađanke.

Romana Rožić rođena je 1963. godine u Velikoj Gorici. Diplomirala je na odsjeku filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (tema: „Fenomen Rainer Werner Fassbinder“). Od studentskih dana surađuje s Hrvatskom radio televizijom na kojoj kao redateljica i scenaristica ostvaruje brojne TV-emisije i dokumentarne filmove: „Parlaonica“ (nagrada „Forum 21“), „ Savka- Ruža hrvatska“ (prikazan na festivalu „Dani hrvatskog filma“), „Povratak“ (međunarodna razmjena: European Broadcasting Union- HRT)…

Napisala je scenarij za dugometražni igrani film „Ona“. Bavi se i kazalištem. Članica je DHFR-a (Društvo hrvatskih filmskih redatelja).

Kratki igrani film „Kakav divan dan“ u produkciji Hrvatskog filmskog saveza prikazan je na Zagreb film festivalu (2011.g.)